Експерт назвав головну перевагу винищувачів F-16
Експерт назвав головну перевагу винищувачів F-16

Експерт назвав головну перевагу винищувачів F-16

В Україну почали надходити перші літаки F-16, які надають українські союзники. Одна з причин, чому партнерами було обрано саме F-16 для передачі Україні — в його універсальності.

Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів льотчик-випробувач першого класу, полковник Повітряних сил ЗСУ Олександр Лиходід.

"Ця машина дійсно багатоцільова. По-перше, вона може працювати як у повітрі, так і по землі. По-друге, це дуже розповсюджений літак — наразі налічується близько 4,5 тисяч машин, які в мирний час успішно літають у 25 країнах світу. Важливою перевагою цих машин є ще й те, що їхнє виробництво налагоджено в Європі, в Бельгії. Тобто складання цього літака з нуля може повністю здійснюватися в Європі. Крім того, починаючи з 1974 року, коли був виліт першого F-16, ця машина постійно вдосконалюється в технологічному плані", — розповів льотчик-випробувач першого класу.

Він також додав, що навчання пілотів для польотів на даному бомбардувальнику може відбуватися не тільки в США.

"Ще одна з переваг даних літаків у тому, що навчання пілотів може відбуватися не тільки у США, але в будь-якій європейській країні, яка активно використовує ці машини — де є спеціальні тренажери, команда інструкторів тощо. Ще одна перевага — доступність запчастин до них. Їх виробляється досить багато, і тому в разі поломки не потрібно буде чекати місяцями постачання запчастин, щоб його відремонтувати", — додав експерт.

За його словами, важливий плюс F-16 — те, що він відомий усім, зокрема європейським країнам.

"Тому в разі непередбаченої ситуації в Україні, літак може без проблем приземлитися в Румунії, Польщі, Словаччині, Болгарії тощо. Тож переваги F-16 — очевидні. Це і пояснює, що союзники України зупинили вибір саме на цьому літаку. Аби в України не було проблем із його подальшою експлуатацією, ремонтом та обслуговуванням", — резюмував Олександр Лиходід.

Джерело матеріала
loader
loader