Медведчук, Азаров, Шуфрич: чому одіозні зрадники і досі мають державні нагороди і що кажуть у Раді
Медведчук, Азаров, Шуфрич: чому одіозні зрадники і досі мають державні нагороди і що кажуть у Раді

Медведчук, Азаров, Шуфрич: чому одіозні зрадники і досі мають державні нагороди і що кажуть у Раді

Зрадників планують позбавляти державних нагород та пільг.

Верховна Радаза основу ухвалила законопроєкт, яким пропонують позбавити зрадників державних нагород, пільг та виплат. Рішення підтримали понад 340 народних обранців.

Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Карини Вакарєвої.

Верховна Рада зробила важливий крок у боротьбі з державною зрадою - тепер колаборантів можуть позбавляти державних нагород. 

Дмитро Фінашин - Герой України. Навесні 2022 року його підрозділ вибив противника з важливої висоти. Під час бою гвардійця поранили. Дві доби він був у сірій зоні. Повз до українських позицій, марив та пив воду з калюж

За свою звитягу у жовтні 2022 року Дмитро отримав "Золоту зірку", а у січні цьогоріч - житло. За станом здоров'я повернутися у військо вже не зміг, але залишається на військовій службі і займається дронами. Зізнається, щомісячні доплати за державну нагороду суттєво допомагають. Він зазначає, що в одному списку з тими, хто ціною свого життя захищає Україну та здійснює подвиги на фронті не повинно бути зрадників. 

"Три мінімальні зарплати. На даний момент, це 21 300 гривень. Це відчутно і досить приємно", - каже він. 

Всього в Україні за відкритими даними - 937 Героїв. Окрім цієї відзнаки - ще майже чотири десятки різних орденів, медалей та звань, які до повномасштабної війни часто опинялися в руках людей, що кликали Путіна в Україну.

Реєстр зрадників громадський рух "Чесно" веде від початку повномасштабної війни. Й за кілька років у ньому зібрали понад півтори тисячі запроданців. Серед невідомих прізвищ - й доволі впізнавані. Поміж тих, кому вручили офіційну підозру у державній зраді - ексміністр освіти Дмитро Табачник із орденом Богдана Хмельницького та регіонал Нестор Шуфрич - кавалер двох орденів "За заслуги". А ще - колишній прем'єр Микола Азаров. У нього заслуг перед державою - аж на 4 відзнаки. Схожий набір нагород має і путінський кум - Віктор Медведчук.

"Виглядає абсолютно ганебно, коли людина, яка перейшла на бік ворога ще у 2014 році, будучи військовослужбовцем - тепер у складі Збройних сил Росії хизується на парадах в однострої з українськими нагородами", - каже член Ради українського геральдичного товариства Максим Царенко. 

 Питання державних нагород нині регулює закон 20-річної давнини. За ним позбавити відзнаки може лише президент лише за вироком суду й лише якщо її носій вчинив тяжкий злочин.

Новий законопроєкт передбачив додатковий механізм, за яким у запроданця можуть відібрати нагороду.

"Додається ще стаття, що можна позбавляти за рішенням РНБО на підставі санкцій. Якщо особа потрапляє у санкційний список, то її автоматично можна позбавляти державних нагород, компенсацій та пільг", - каже менеджерка проєктів руху "Чесно" Катерина Березюк. 

Термін подання поправок скоротили удвічі. Тож уже за тиждень парламентарі сподіваються розглянути законопроєкт у другому читанні. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 26 серпня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Джерело матеріала
loader
loader