За порадою директора ДТЕК: якщо немає грошей на сонячну станцію, запасаємося плівкою з "пухирцями"
За порадою директора ДТЕК: якщо немає грошей на сонячну станцію, запасаємося плівкою з "пухирцями"

За порадою директора ДТЕК: якщо немає грошей на сонячну станцію, запасаємося плівкою з "пухирцями"

В результаті масованої російської атаки в понеділок, 26 серпня, почалися перебої з електропостачанням і введені екстрені відключення світла.

Днями народний депутат Сергій Нагорняк, член комітету ВР Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, заявив, що взимку відключення можуть тривати до 8 години на добу, якщо температура опуститься нижче - 10 градусів.

А ще місяць тому виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук на форумі "Майбутнє української енергетики» на запитання, як підготуватися до зими, заявив: «Розраховуйте на себе. Я не жартую. Все в наших руках і залежить від кожного з нас».

Тож зрозуміло, що рятуватися від холоду люди будуть самостійно, якщо навіть енергетики закликають готуватися до зими.

Звичайно, Сахарук одразу ж підсолодив пігулку, додавши, що ремонти на об'єктах електро- та теплогенерації йдуть у форматі 24/7, що є надія до жовтня запустити хоча б частково відновлені потужності, але… Це за умови, що не буде нових обстрілів, та й то у кращому разі йдеться про відновлення максимум 60-70% потужностей.

Але краще згадати досвід зими-2022 та зустріти нову у всеозброєнні. У багатьох сім'ях з того часу вже створено резерв павербанків та зарядних станцій, накопичувачів енергії та генераторів, свічок та туристичних примусів, так що можна звернути увагу і на інші способи, як вижити взимку.

Генератори для ОСББ

З 2022 року в Києві та кількох містах України працює програма часткового відшкодування вартості придбаного ОСББ, ЖБК або керуючою компанією генератора. Саме цими компаніями офіційно має бути сплачено рахунок за купівлю генератора. Держава покриває від 50 до 80% вартості апарата. Під компенсаторний механізм підпадають тільки генератори «малої» потужності – у середньому 2-5 кВт. Умови в різних містах відрізняються: десь відшкодовується вартість тільки нового, не «б/у» генератора, десь – тільки українського виробництва, десь іще – тільки для будинків від 3 поверхів та вище.

Ті, хто вже скористався цією програмою, кажуть, що вона цілком чинна. Залишається тільки провести збори мешканців, визначитися з купівлею генератора і дізнатися про всі умови компенсації в цьому місті. Краще мати невеликий апарат, аніж взагалі ніякого.

Найбільш просунуті ОСББ вже обзавелися генераторами – принаймні, вода буде. Фото: brovary.net.ua /

Сонячні батареї? Як не дивно, так

Для роботи сонячних батарей потрібно не тепло, а світло. Світла взимку в Україні буває достатньо, сонце хай і недовго, але активно світить у безхмарному небі над засніженими будинками, сонячні батареї при цьому активно працюють. Хоча ні, все-таки не так активно, як влітку, але дати електрику для зарядки телефона вони в змозі. Сучасні технології дозволяють сонячним батареям працювати навіть за низького рівня освітлення. Головне – вибрати правильний кут нахилу панелей та чистити їх від снігу, якщо вони на даху.

Якщо ж знайти портативні сонячні генератори, то вони здатні не тільки зарядити телефон і навушники, а й кілька годин підтримувати роботу холодильника і навіть електрообігрівача, не кажучи вже про електроковдру чи електропростирадло. Встановлюються вони на балконах.

Портативний електрогенератор на сонячних батареях можна і на балконі встановити. Фото: ecotechnica.com.ua

Закупівлі довгого зберігання

Поки є час, варто зробити запас продуктів: холодильники можуть відключатися і в магазинах, так що не варто сподіватися на диво.

Сухофрукти, продукти швидкого приготування, сухе молоко, макарони та крупи, горіхи, шоколад та енергетичні батончики, консерви, в'ялене м'ясо – все це доведеться купити і скласти у комору. До зими не чіпати! (Або чіпати, але одразу ж міняти на аналогічний.) Дивіться на довгі терміни придатності, і якщо все складеться вдало, то навесні можете цей НЗ розпакувати та з'їсти.

Запастися питною водою сам бог велів. Звичайно, на всю зиму пляшок не накупити, але просто пам'ятайте: разом із відключенням електрики відключаються і насоси, що подають воду на верхні поверхи. Зробіть запас хоча б на 2-3 дні з розрахунку 3 л питної та 10 л технічної води на людину на добу.

Лампи з минулого та майбутнього

Ті, хто пережив «вєєрні» відключення електрики у 90-х, можуть поділитися способами мати світло та тепло без участі комунальних служб. Гасові лампи наших прабабусь, наприклад, тоді отримали друге життя, і зараз знову затребувані та бажані. Доісторичний світильник можна зробити з маленької ємності, наповненої будь-яким маслом, в яку опущений скручений шматок бинта. Підпалюємо кінчик бинтового «гноту» - отримуємо злегка (або не злегка. - Ред.) чадне, але яскраве джерело освітлення, якого вистачить, може, і на пів години. Тільки всю цю конструкцію слід встановити на блюдо або залізну тацю - щоб уникнути випадкових крапель і іскорок.

Ті, хто відчуває себе у двадцять першому столітті, однозначно вже подбали про закупівлю світильників на батарейках або які заряджаються від USB, може навіть, бездротових ламп з датчиками руху. Клеяться вони будь-куди, єдина незручність – треба брати одразу кілька штук. На кімнату за 10 кв. метрів потрібно приблизно 8-10 таких бездротових ламп, благо коштують вони копійки.

Інші ліхтарики та шахтарські "коногонки" теж ніхто не скасовував – якщо є і працюють, то чому б не скористатися?

Фольга, розміщена за батареєю, виступає в ролі тепловідбивача – тепло не виходитиме назовні. Фото: з відкритих джерел

За місто, у глушину

Ті, хто має змогу залишити в холодну пору року місто та переїхати до села, де є зручності у вигляді печі з дров'яним або вугільним опаленням, вже прикидають маршрути. В принципі, в будь-якому селі можна знайти порожній будинок або господарів, які готові здати трохи квадратних метрів за невелику оплату або допомогу по господарству. Наприклад, на порталах «Допомагай» або «Прихисток» є сотні пропозицій по оренді житла в сільській місцевості як для ВПО, так і для всіх, хто хоче перебратися в більш комфортне по теплу та світлу місце. Добре, якщо в українське село поїдуть люди, і воно оживе, хай навіть з такої неприємної причини, як відсутність у містах електрики та теплопостачання (сподіваємося, тимчасової та короткострокової).

Втім, приватний сектор є і в містах, там також можна пошукати тимчасовий притулок на будь-який гаманець. Для найневибагливіших мешканців пропонуються в оренду старі будинки, зате з грубкою і в середньому від 100 доларів на місяць плюс оплата комунальних послуг. Середня ціна в 300 доларів вже передбачає якийсь комфорт, ну а найвища точка цінової планки йде кудись за 3000 доларів на місяць, при цьому про дров'яну піч вже і не йдеться.

Пічка допоможе не замерзнути взимку, проте треба дотримуватися правил безпеки, щоб не вчадіти і не наробити пожежі. Фото: cntime. cn.ua

В тему

Прості методи з минулого

«Дідовські» способи зберегти тепло у квартирі

  • Зробити екран, що відбиває тепло, з фольги між батареєю і стіною. Фольга клеїться на пінопласт і відбиває хвилі тепла не в стіну, а бік кімнати. Щоправда, стіна буде холодною, тому її теж доведеться іноді прогрівати, просто прибравши фольгу.
  • Керамічний горщик над палаючою свічкою – примітивний обігрівач, який не дасть теплу піднятися під стелю, а направить його убік. Але з ним треба поводитись обережно – горщик може луснути від нагрівання.
  • Заклеєні на зиму вентиляційні грати не дадуть теплу піти. Але свіже повітря має постійно надходити у квартиру будь-яким іншим шляхом. Якщо його немає – вентиляцію доведеться відчинити.
  • На підлогу варто повернути килими, можна – старі ковдри та пледи. Змінити постільну білизну з шовку та сатину на теплі махрові або щільні бавовняні підковдри та простирадла.
  • Дивно, але пакувальна плівка з «пухирцями» добре тримає тепло, якщо приліпити її до змоченої водою шибки. Щоправда, для склопакетів цей спосіб не підійде, тільки для одинарного скла.
  • Також чудово себе показує герметик, яким закриваються щілини та тріщини, через які гуляє протяг. А стики пластикових вікон можна заклеїти малярським (не звичайним!) скотчем.
  • Щільні фіранки на вікнах утримають тепло, теплі шкарпетки та домашній одяг допоможуть зігрітися краще, ніж обігрівач.
  • Газова плита – порятунок від холоду в будинку та квартирі, проте за нею потрібно пильнувати. Включити духовку – нагріти повітря на кухні – вимкнути духовку. Не забувати провітрювати приміщення хоча б декілька хвилин. І звичайно ж, не залишати її включену на ніч. У ліжку генерувати тепло можуть пляшки з гарячою водою, покладені в ноги.
Джерело матеріала
loader
loader