Чи будуть жорсткі відключення світла восени: експерти сказали, чого чекати українцям
Чи будуть жорсткі відключення світла восени: експерти сказали, чого чекати українцям

Чи будуть жорсткі відключення світла восени: експерти сказали, чого чекати українцям

Після масованої атаки Росії по енергетичних об'єктах України 26 серпня прогнози щодо електропостачання восени погіршилися.

Після масованої атаки Росії по Україні 26 серпня прогнози щодо електропостачання в осінні місяці стали менш оптимістичними. У вересні будуть діяти графіки погодинних відключень, проте до середини місяця вони ослабнуть. Про це заявив директор спеціальних проектів у НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев та директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко, пише "РБК-Україна".

Прогнози на початок осені будувалися на тому, що всі атомні блоки завершать ремонти, а зниження споживання через прохолодну погоду дозволить зменшити дефіцит електроенергії. Минулого тижня генерація навіть вийшла на певний профіцит і передбачалося, що з 25 серпня Україна експортувати невеликі обсяги електроенергії. Однак атака РФ на українську енергосистему погіршила ситуацію.

"Наразі вже не йдеться про експорт, навпаки, треба нарощувати можливості імпорту. Але знову ж таки зробити це можна тільки після того, як відновляться системи передачі та розподілу", - зазначив Омельченко.

Щодо вересня та жовтня, прогнози погіршилися. Очікується, що у вересні будуть діяти графіки погодинних відключень, які можуть зменшитися до середини місяця.

"На жаль, це (масований удар по енергетиці, - Главред) сталося. Тому вносяться корективи до відновлювальних робіт, до програм підготовки до осінньо-зимового періоду. Швидше за все, у вересні будуть графіки погодинних відключень. Сподіваюся, десь до середини місяці вони ослабнуть і будуть мінімізовані. Щодо жовтня - не знаю, сказати складно", - додав експерт.

За словами Омельченка, з початком опалювального сезону у листопаді графіки відключень світла точно повернуться. Адже в Україні зросте споживання і, відповідно, дефіцит в енергосистемі. Ймовірно, дефіцит неможливо буде покрити через великі обсяги втраченої генерації.

З іншого боку, директор центру "Психея" Геннадій Рябцев стверджує, що результати атаки не повинні суттєво збільшити відключення світла.

"Прогнози на вересень-жовтень залишаються незмінними: після відновлення роботи всіх систем графіки стабілізаційних відключень якщо і збережуться, то у вигляді однієї-двох черг у вечірній час", - заявив він.

Рябцев розраховує, що пошкоджене обладнання відновлять в найближчі дні.

"Енергетики знають, що робити в таких випадках. Враховуючи досвід енергетиків, зараз усі роботи проводяться за певними методиками. І навіть ті відключення, які відбувалися в Україні, були переважно превентивними", - додав експерт.

Черги відключень електроенергії / Інфографіка: Главред

Хто такий Геннадій Рябцев?

Геннадій Рябцев – директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, головний консультант у Національному інституті стратегічних досліджень, професор Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича у Національному університеті "Києво-Могилянська академія". Доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор, державний службовець 6 рангу.

Відключення світла в Україні - вплив атаки РФ на енергетику

Нагадаємо, в понеділок, 26 серпня, російські окупанти атакували Україну з повітря. Ворог застосував понад сотню ракет і стільки ж "шахедів". Росія обстрілювала енергетичну інфраструктуру.

По всій країні були екстрені відключення світла, були й проблеми з водопостачанням. Проблеми фіксувалися в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та інших містах.

Через масований обстріл української енергетики в областях повернули графіки вимкнення електроенергії. У вівторок, 27 серпня, світло вимикатимуть одразу для трьох черг та чотирьох черг.

Читайте також:

Джерело матеріала
loader
loader