Ілон Маск планує вживити мозковий чип від Neuralink мільйонам людей
Ілон Маск планує вживити мозковий чип від Neuralink мільйонам людей

Ілон Маск планує вживити мозковий чип від Neuralink мільйонам людей

Ілон Маск поділився амбітними планами щодо і мозкових чипів Neuralink мільйонам людей протягом наступного десятиліття. Він прогнозує, що кількість людей з імплантованими чипами може досягти сотень вже у найближчі роки, десятків тисяч через п’ять років, і мільйонів через десять років.

Нещодавно стало відомо про другу успішну імплантацію мозкового чипа пацієнту з травмою спинного мозку. Маск відзначив високу ефективність роботи пристрою, підкресливши, що компанія отримала всі необхідні дозволи від американських регуляторів.

На 2024 рік Neuralink планує провести імплантацію ще восьми пацієнтам в рамках клінічних випробувань. Перший чип був встановлений у січні 2024 року пацієнту з паралічем, який зміг керувати цифровими пристроями силою думки.

Однак через місяць після операції пацієнт зіткнувся з проблемою: чип перестав функціонувати через рухливість мозку, що призвело до зміщення вживлених ниток. Neuralink вдалося розв’язати цю проблему, оновивши програмне забезпечення та відновивши працездатність чипа.

Зазначимо, що наразі не представлена жодна доказова база, підтверджена незалежними науковцями, що чип від Neuralink працює ефективно та може використовуватися на людях. Ще у лютому цього року представники PCRM заявили, що вважають небезпечними чипи Neuralink, які імплантували, а потім видалили з мозку макак-резусів. У листі-скарзі до Міністерства транспорту США згадувалась «тварина номер 13», самка макаки, у якої розвинулася інфекція. Дослідники Neuralink спочатку спробували вилікувати, а потім убили мавпу.

Джерело матеріала
loader
loader