Чи допоможуть сонячні панелі на балконах під час відключень: скільки струму дасть система за 10 тис. грн
Чи допоможуть сонячні панелі на балконах під час відключень: скільки струму дасть система за 10 тис. грн

Чи допоможуть сонячні панелі на балконах під час відключень: скільки струму дасть система за 10 тис. грн

В Україні через масштабну атаку РФ на енергооб'єкти повернулися жорсткі графіки відключення світла. При цьому завдяки сонячній погоді все ще є можливість самостійно генерувати струм. Сонячна панель вартістю близько 10 тис. грн може за рік генерувати 260 кВт*год.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. У сонячний період року генерації струму вистачить на заряд телефону та підтримка роботи ноутбука. Так, киянин Олександр ще на початку року придбав на 300 Вт панель лише за 6 тис. грн. Нині така панель коштує від 10 тис. грн.

Згідно з розрахунками редакції, на Київщині така станція площею близько двох метрів у розібраному стані може давати приблизно 260 кВт*год на рік. З тарифом, що діє, така станція окупиться через 5,3 роки, а з новою ціною – майже через 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож терміни, за які панель окупиться, зменшаться.

До речі, на Одещині така сама станція може генерувати 306 кВт*год електроенергії вже на 1 321,9 грн на рік. Панелі значно подорожчали після вимкнення електроенергії. У деяких магазинах ціна виросла на 300% (!). В результаті зараз про окупність таких панелей не йдеться, це швидше спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Якщо враховувати тільки вартість панелі і вважати, що зарядну станцію типу EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт*год електроенергії, що виробляється на балконі, складе близько 1,1 грн (за умови, що протягом гарантійного терміну в 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель).

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом керівник служби енергетичної компанії у Чернівецькій області привласнив 2,2 млн грн на постачання електроенергії. Ресурс для освітлення одного з міст подавали за завищеними цінами понад установлений тариф.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader