Тариф на газ для українців уже визначено: міністр зізнався, до чого варто готуватись
Тариф на газ для українців уже визначено: міністр зізнався, до чого варто готуватись

Тариф на газ для українців уже визначено: міністр зізнався, до чого варто готуватись

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю стежать за своїми квитанціями з комуналки, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що міністр енергетики Герман Галущенко анонсував продовження дії спецобов'язків щодо постачання газу виробникам теплової енергії до кінця опалювального сезону 2024/2025 років.

Якщо говорити простіше, про тариф на газ на потреби тих, хто займається виробництвом теплової енергії, не збільшуватиметься. Газ для таких категорій міг подорожчати вже з 1 вересня.

Про це стало відомо під час заяв Германа Галущенка під час Конгресу місцевої та регіональної влади за президента України.

Тарифи на газ Фото: скрін youtube
Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

"Справді, 31 серпня закінчується дія "газового" ПСО. Воно буде продовжено до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня. Відповідний проект вже напрацьовано", – сказав Галущенко.

Крім того, Міненерго та Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розраховують економічно доцільну ціну газу для газотурбінних та газопоршневих установок. Галущенко повідомив, що її може бути зменшено з нинішніх 16,5 тис. грн. за тисячу кубометрів.

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа
Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Як змінилися тарифи на комуналку

В Україні за останній рік – з травня 2023-го до травня 2024-го – комунальні тарифи збільшилися загалом на 18,6%. Таке подорожчання потягла електроенергія, тариф на яку зріс відразу на 63,6%.

А ціна інших послуг залишилася на колишньому рівні, повідомили в Держстаті. Там зазначили: крім електроенергії також подорожчали:

- послуги з управління багатоквартирними будинками – на 9%;
- утримання та ремонт житла – на 4%;
- збирання сміття – на 3,1%.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Водночас тарифи одразу на низку позицій залишилися на колишньому рівні. Це:

- водопостачання;
- каналізація;
- природний газ;
- Гаряча вода, опалення.

В Україні ще з 2022 року діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання. Це може бути скасовано лише 2025 року, йдеться в "Інфляційному звіті" Національного банку України.

Тому навіть якби було бажання, для підвищення тарифу на газ потрібно змінювати закон. Чинний тариф продовжили до 30 квітня 2025 року.

Раніше повідомлялося, комуналка забере більше грошей: ще одна платіжка збільшиться на 100 гривень.

Також, рівняни добувають електрику зі сміття: як працює їх установка.

Джерело матеріала
loader
loader