Захід може залишитись без мікросхем та військової оптики: яку підлість зробив Китай
Захід може залишитись без мікросхем та військової оптики: яку підлість зробив Китай

Захід може залишитись без мікросхем та військової оптики: яку підлість зробив Китай

Експортний контроль Китаю над критично важливими напівпровідниковими матеріалами б'є по ланцюжках поставок та викликає побоювання щодо скорочення західного виробництва передових мікросхем та військового оптичного обладнання. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться у статті "Financial Times".

Зазначається, що обмеження Пекіном поставок германію та галію призвели до майже дворазового зростання цін на ці мінерали в Європі за останній рік. Зазначені елементи використовуються для виробництва напівпровідників та компонентів військового та комунікаційного обладнання.

Пекін запровадив торік обмеження, вказавши, що вони захищають "національну безпеку та інтереси" у відповідь на обмеження США на продаж сучасних мікросхем та обладнання для виробництва мікросхем.

За словами журналістів, обмеження та подальший експортний контроль наголосили на домінуванні Пекіна у світовому постачанні десятків найважливіших ресурсів. За даними Геологічної служби США, країна виробляє 98% світових поставок галію та 60% германію.

"Ситуація з Китаєм критична. Ми залежимо від них", — розповіла виданню особа, яка представляє великого споживача напівпровідникових матеріалів.

Аналітики зазначають, що контроль чітко показав, що уряд президента Сі Цзіньпіна готовий націлитись на західні економічні інтереси. Мета – завдати удару у відповідь на контроль над доступом Китаю до найсучасніших мікросхем та інших передових технологій. Представник постраждалої компанії повідомив, що хоча деякі великі поставки китайського галію все ще здійснюються, загальний експорт скоротився приблизно наполовину з моменту введення контролю.

"Якщо Китай скоротить експорт галію, як це було в першій половині року, то наші запаси будуть витрачені і виникне дефіцит", — зазначив він.

Джерело матеріала
loader
loader