Кредитори проголосували за реструктуризації зовнішнього боргу України
Кредитори проголосували за реструктуризації зовнішнього боргу України

Кредитори проголосували за реструктуризації зовнішнього боргу України

Кредитори проголосували за реструктуризації зовнішнього боргу України

Угоду загальною вартістю $20,47 млрд досягнуто раніше, ніж планувалося.

97,38% власників єврооблігацій України та гарантованих державою облігацій "Укравтодору" загальною вартістю $20,47 млрд проголосували за запропоновану реструктуризацію, повідомили у Міністерстві фінансів. 

“У результаті конструктивного переговорного процесу з власниками єврооблігацій, 97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів. Кожна серія єврооблігацій в обігу отримала понад 95% голосів підтримки від власників, що значно перевищує мінімально необхідні 50% для того, щоб угода про реструктуризацію набула чинності та дозволила здійснити запропонований обмін існуючих єврооблігацій на нові. Такий високий рівень підтримки відображає залученість міжнародної фінансової спільноти в забезпечення фінансової стійкості України в умовах повномасштабного вторгнення Росії”, – йдеться у повідомленні.

Реструктуризація передбачає 

  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на $8,5 млрд;
  • зменшення боргових платежів на $11,4 млрд протягом періоду дії Програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на $22,75 млрд  до 2033 року (скорочення на понад 75%);
  • збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на 4 роки (додатково до 2-річного збільшення терміну обігу у 2022 році).

Як зазначили у Мінфіні, реструктуризацію зовнішнього комерційного державного боргу України виконано менш ніж за п’ять місяців, незважаючи на притаманні складнощі через ситуацію в країні та одну з найбільших кількостей серій і номінальної вартості єврооблігацій, що підпадали під реструктуризацію, за останній час. 

Угода забезпечує найбільше списання боргу за чистою приведеною вартістю розміром приблизно 60% для суверенних емітентів з 2012 року та передбачає випуск першого боргового інструменту з умовним компонентом, що був затверджений відповідно до нової методології МВФ щодо оцінки ризику та стійкості суверенного боргу.

"Після отримання позитивних результатів голосування, яке почалось 9 серпня та завершилось 27 серпня, процес реструктуризації переходить до фінального етапу – до фази розрахунків. Очікується, що проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня",  – додали у Мінфіні.

Заощаджені на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років $11,4 млрд та $22,75 млрд  до 2033 року в умовах воєнного стану буде спрямовано на фінансування сектору безпеки та оборони.

Як повідомлялось, МВФ бачить потенціал списання державного боргу України цього року приблизно на $15 млрд.

У червні Україна та її приватні кредитори обмінялися своїми поглядами на реструктуризацію 20 мільярдів доларів наших зовнішніх боргів.
Чи дійсно ми зможемо отримати дисконт у 60%, аналізує Юлія Самаєва в тексті «Боргове очищення: що Україна запропонувала своїм кредиторам і що почула у відповідь».

Джерело матеріала
loader