Оператори відповіли, чому при відключенні світла падає швидкість інтернету
Оператори відповіли, чому при відключенні світла падає швидкість інтернету

Оператори відповіли, чому при відключенні світла падає швидкість інтернету

Ще на початку літа в "Укрспецзв'язку" мобільних операторів зв'язку зобов'язали забезпечувати абонентів щонайменше 10 годин безперебійної якісної мережі. І йдеться саме про той час, коли починає діяти відключення світла.

Багато українців мають важливе питання, а чому ж мобільні оператори не виконують цей наказ.

Відповіді на це, і не лише питання, спробували відшукати журналісти одного з українських телеканалів.

Мобільний інтернет / фото: Freepik
Мобільний інтернет / фото: Freepik

Чому виникають проблеми із системою оповіщення

При вимиканні світла не завжди чути сигнал сповіщення, а від того, чи почуємо ми тривогу чи ні, вчасно чи із запізненням, може залежати і наше життя.

"За системи оповіщення на регіональному рівні відповідають обласні державні адміністрації. Якщо говорити про відключення, то як у Києві, так і в інших областях є територіальна система оповіщення, вона працює, і коли немає світла. Зараз на них ставляться додаткові джерела харчування", – каже рятувальник.

Щоправда, люди таки скаржаться, що разом зі світлом часто зникає і система оповіщення. Модернізація продовжується, але не так швидко, як хотілося б, роз'яснюють у КМДА. У столиці – 158 гучномовців. Їх встановили ще у 50-х роках минулого століття, і лише десять відсотків із них реконструйовано.

Чи буде під час вимкнення світла мобільний Інтернет

Якщо системи оповіщення не працюють – поліція чи рятувальники мають їздити вулицями з гучномовцями та попереджати про повітряну тривогу. Але простіше дізнатися про небезпеку з мобільних програм. Але коли немає світла, швидкість Інтернету часто зменшується до мінімуму.

Мобільний інтернет. Фото: Youtube
Мобільний інтернет. Фото: Youtube

"Коли вимикають електрику, то це для нас такий самий форс-мажор, як і для інших споживачів електроструму. Щоб вийти з цієї ситуації, кожна станція має свої комплектації, батареї, але вони мають певний запас цього заряду, десь на 4 -6 годин роботи", – каже керівник PR-служби компанії "Vodafone-Україна" Вікторія Рубан.

Гальмують Мережа та самі користувачі, каже представник мобільного оператора.

"Ми відразу бачимо стрибок у 3-4 рази підвищення навантаження на мережу, зростає трафік. Вимикають світло – люди переходять на мобільний інтернет", – каже Вікторія Рубан.

Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube
Мобільний зв'язок. Фото: скрін youtube

Так що не варто дивитися фільми, завантажувати великі файли та користуватися тик-током, тому що ця соцмережа – найбільш затратна в мегабайтах.

"Де можна, ми встановлюємо дизель-генератори. Але там де великі міста і наші станції, які переважно на горищах, дахах, і туди просто фізично не можна затягнути дизель-генератор навіть через пожежну безпеку. Ми не припиняємо робити все, що Можемо. Ці ж акумуляторні батареї – ми їх замінили, замінили на всіх базових станціях, вони вже потужніші, більш ємні”, – каже Вікторія Рубан.

Але навіть їх може бракувати на ті щонайменше 10 годин безперебійної роботи, які потребує Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Водночас у Мінцифри обіцяють сприяти мобільним операторам, щоб держава та бізнес змогли спільно забезпечити належну роботу зв'язку та Інтернету.

Раніше повідомлялося, школярів 9-х класів готують до нових іспитів: що зміниться в системі оцінювання.

Також, за графіком без відключень, а світла немає: що робити і куди скаржитися.

Джерело матеріала
loader