Туск: Україна не стане членом ЄС без вирішення історичних питань з Польщею
Туск: Україна не стане членом ЄС без вирішення історичних питань з Польщею

Туск: Україна не стане членом ЄС без вирішення історичних питань з Польщею

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск висловив критику щодо заяв міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби стосовно операції "Вісла" та наголосив на важливості вирішення історичних питань між Україною та Польщею для подальшої євроінтеграції України.

Про це повідомляє ЄП з посиланням на агенцію PAP.

Туск підкреслив, що Україна не зможе стати членом Європейського Союзу без згоди Польщі, і для отримання такої згоди необхідно відповідати не лише економічним та правовим стандартам, а й культурно-політичним.

Читайте також: Обмовку Кулеби на конференції в Ольштині найбільше розкручує кремлівська пропаганда.

"Українці повинні розуміти, що вступ до Союзу означає входження у сферу стандартів, які стосуються політичної та історичної культури", - зазначив польський прем'єр.

Він також анонсував, що під час польського головування в Раді ЄС у першій половині 2025 року, буде наголошувати на важливості врегулювання польсько-українських відносин в інтересах Києва.

Туск висловив негативну оцінку заяв українського міністра Дмитра Кулеби та наголосив на необхідності "виправдати польські очікування" щодо вирішення історичних питань.

У відповідь на реакцію польських політиків, Міністерство закордонних справ України надало пояснення щодо слів Кулеби, зазначивши, що вони стосувалися українців, які були примусово переселені внаслідок операції "Вісла".

"Висловлюємо жаль, що деякі сили, які не зацікавлені в дружніх українсько-польських відносинах, намагаються помістити слова міністра в контекст нібито територіальних претензій, яких глава українського зовнішньополітичного відомства ніколи не висловлював і не міг висловити", – відреагували на це в МЗС.

В МЗС пояснили, що "відповідаючи на запитання учасниці молодіжного форуму в Ольштині, міністр закордонних справ України говорив про тисячі українців, які внаслідок злочину комуністичного режиму – операції "Вісла" – були примусово переселені з тих районів Польщі, де вони проживали згуртованою громадою". "Саме в цьому дусі слід розуміти його слова про "українські території" (в англійському оригіналі "Ukrainian territories") – тобто території Польщі, де українці історично проживали компактною громадою", пояснили в українському МЗС.

Теги за темою
Дмитро Кулеба
Джерело матеріала
loader
loader