Чехія хоче обговорити зі Швецією умови продовження оренди Gripen
Чехія хоче обговорити зі Швецією умови продовження оренди Gripen

Чехія хоче обговорити зі Швецією умови продовження оренди Gripen

Міністерство оборони Чехії не задоволене пропозицією Швеції щодо продовження оренди 14 літаків JAS-39 Gripen після 2027 року і звернулося до шведської сторони з проханням змінити її.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє ČTK.

Голова чеського Міноборони Яна Чернохова після зустрічі зі шведським візаві Полом Йонсоном у Празі в суботу, 31 серпня, заявила, що Прага розуміє необхідність більших витрат на оренду Gripen з огляду на глобальне зростання цін.

Вона, однак, зауважила, що в пропозиції Стокгольма є пункти, за які, на думку чеської сторони, Чехія не повинна платити.

Серед іншого, ідеться про модернізацію Gripen, оскільки термін їхньої експлуатації добігає кінця.

"Ми погодилися (з Йонсоном.

– Ред.), що в інтересах його країни і в інтересах нашої країни, щоб угода була виконана і щоб ми використовували літаки Gripen до кінця їхнього життєвого циклу, як і було заплановано", – сказала Чернохова.

Шведський міністр зазначив, що переговори про продовження оренди літаків повинні вестися насамперед зі шведським агентством з питань озброєнь.

Чехія орендує 14 шведських літаків JAS-39 Gripen і сплачує за це близько 1,7 мільярда чеських крон (68 мільйонів чеських крон) на рік.

Нині уряд Чехії веде переговори зі Швецією про продовження оренди до 2035 року – до цього часу винищувачі Gripen замінять 24 американські F-35, купівлю яких Прага схвалила минулого року.

Джерело матеріала
loader
loader