"Надзвичайна подія": у Міндовкілля пояснили, чи небезпечне забруднення Сейму для водозабору Києва
"Надзвичайна подія": у Міндовкілля пояснили, чи небезпечне забруднення Сейму для водозабору Києва

"Надзвичайна подія": у Міндовкілля пояснили, чи небезпечне забруднення Сейму для водозабору Києва

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що забруднення річки Сейм є надзвичайною подією. Важливо не допустити, щоб забруднені води дійшли до водозабору Києва.

Про це він сказав в коментарі українським ЗМІ. Стрілець підкреслив, що забруднені води рухаються зі швидкістю 20-25 км на день, і міністерство робить усе можливе, щоб запобігти потраплянню забруднення у питні водозабори столиці.

"Ми робимо максимум для того, щоби вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5-6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо", – сказав міністр.

Він також зазначив, що щодня проводяться відбори зразків води для досліджень, а також шукаються найкращі методи для подолання забруднення. Протягом останніх днів було зроблено понад 50 проб води, а лише за останні два дні - ще 28.

Міністр зазначив, що зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень, щоб з’ясувати, чи зможуть очисні споруди водоканалу впоратися із забрудненням, якщо воно дійде до Києва.

"Тобто, превентивно ми робимо максимум для того, щоб це зупинити", – пояснив Стрілець.

Також, міністр нагадав, що 29 серпня відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому були ухвалені низка рішень для розв'язання цієї проблеми. Зокрема, були прийняті заходи з аерації (збагачення повітрям), абсорбції, перекидання додаткових обсягів води, а також збирання мертвої риби та недопущення подальшого її мору.

Ці заходи вже почали втілюватися: зранку 30 серпня розпочалося внесення абсорбенту у воду та здійснення штучної аерації.

"Наскільки це буде ефективний захід, ми будемо розуміти в понеділок. Тому що потрібен час, щоб бактерії почали працювати", – сказав він.

Стрілець також наголосив, що речовина, яка викликала забруднення, є виключно органічного походження, а ліквідація проблеми відбувається за участі ДСНС, Державної екологічної інспекції, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного рибоохоронного патруля та місцевої влади.

"Надзвичайна подія": у Міндовкілля пояснили, чи небезпечне забруднення Сейму для водозабору Києва

Як повідомляв OBOZ.UA, 28 серпня зʼявилася інформація про те, що в Десні було виявлено отруйну речовину, яка спускається течією з Росії. Про це повідомив Вишгородський міський голова Олексій Момот, однак пізніше видалив свій допис. Тим часом в Київській ОВА заявили, що перевищень шкідливих речовин у Десні не виявили, проте користуватися водою з неї не рекомендували.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader