Крах українського F-16 залишається загадкою: NYT назвало можливі причини
Крах українського F-16 залишається загадкою: NYT назвало можливі причини

Крах українського F-16 залишається загадкою: NYT назвало можливі причини

У понеділок, 26 серпня, коли сотні російських ракет і дронів промайнули над Україною, пілот Олексій Месь, відомий під позивним Moonfish, знаходився саме там, де завжди мріяв бути - у кабіні винищувача F-16, переслідуючи ворожі цілі. Однак його літак зазнав аварії.

Як пише The New York Times, причини трагедії ще розслідуються.

Журналісти зазначають, що Месь був одним із ключових учасників інтенсивної кампанії України з отримання винищувачів F-16. Він не тільки лобіював їхню поставку, а й став одним із приблизно дюжини пілотів, які пройшли навчання для керування цими складними бойовими машинами.

26 серпня Месь встиг збити три російські крилаті ракети та один ударний дрон, перш ніж наземний контроль втратив зв'язок із його літаком. Українські військово-повітряні сили підтвердили, що літак розбився, а пілот загинув.

Крах українського F-16 залишається загадкою: NYT назвало можливі причини - Фото 1
Олексій Місь

Втрата такого відомого пілота та одного з довгоочікуваних винищувачів незабаром після їхнього розгортання затьмарила обстановку на полі бою. Це сталося в момент, коли первісна ейфорія від вторгнення в Курську область Росії вже згасала, а побоювання щодо наступу російських військ на сході України наростали.

Президент Володимир Зеленський відреагував на трагедію, відправивши у відставку голову ВПС країни та пообіцявши ретельне розслідування інциденту. Однією з озвучених версій трагедії була можливість дружнього вогню від батареї ППО Patriot, хоча два високопоставлені американські військові чиновники пізніше заявили, що це малоймовірно.

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot

Серед інших версій технічні неполадки літака, можлива помилка пілота і вплив зовнішніх факторів. Анатолій Храпчинський, пілот і колишній офіцер ВПС України, наголосив, що в умовах війни втрати неминучі, особливо з огляду на масштаби російських атак.

"Можливо, фрагменти знищеної ракети могли потрапити до життєво важливої ​​частини літака", - зазначив він.

Експерти наголошують на безпрецедентності ситуації, в якій західні системи ППО та винищувачі F-16 вперше працювали спільно в умовах такого інтенсивного конфлікту. У день інциденту українські сили протиповітряної оборони відбивали масовану атаку, що включала 127 ракет і 109 безпілотників-камікадзе. Ця складна оперативна обстановка могла створити додаткові ризики та виклики для пілотів та систем озброєння. Саме тому поки що зарано спекулювати про причини катастрофи.

Джерело матеріала
loader