Bloomberg: Іран може найближчим часом передати балістичні ракети Росії
Bloomberg: Іран може найближчим часом передати балістичні ракети Росії

Bloomberg: Іран може найближчим часом передати балістичні ракети Росії

Європейські чиновники очікують, що Іран найближчим часом поставить балістичні ракети Росії, що може спровокувати швидку реакцію союзників України. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

За словами співрозмовників видання, які побажали залишитися анонімними, Іран вже надав Росії сотні дронів під час 2,5-річної війни проти України. Однак потенційна передача балістичних ракет означатиме тривожний розвиток подій у конфлікті.

Джерела відмовилися надати оцінки щодо типу та обсягу поставок або точного графіку, але один із чиновників зазначив, що відвантаження можуть розпочатися протягом кількох днів. Балістичні ракети зазвичай летять набагато швидше, ніж крилаті ракети чи дрони, і можуть нести більше корисне навантаження.

США та інші союзники по НАТО неодноразово застерігали Тегеран від такого кроку і продовжують докладати дипломатичних зусиль, щоб запобігти цьому. Рада національної безпеки США не відповіла на запит про коментар. Міністерство закордонних справ Ірану та його місія в ООН також не відреагували на запити.

Українські сили наразі намагаються зупинити російський наступ у східному регіоні Донецької області, тоді як міста та енергетична інфраструктура країни зазнають постійних бомбардувань напередодні третьої повної зими війни. Зокрема, рано вранці в понеділок Київ зазнав атаки крилатими та балістичними ракетами, а також дронами. Сім із 16 балістичних ракет уникнули протиповітряної оборони.

Арсенал балістичних ракет Москви включає російське та менш точне північнокорейське обладнання. За даними сил протиповітряної оборони України, під час атаки на столицю були використані вітчизняні ракети "Іскандер-М", а також північнокорейські моделі KN-23, запущені з Брянської, Курської та Воронезької областей, що межують з Україною.

Тим часом союзники України намагаються виконати обіцянки, дані раніше цього року, щодо посилення систем протиповітряної оборони країни, яка постраждала від війни. За даними Bloomberg, кілька союзників по НАТО ще не виконали зобов'язання, підтверджені на саміті альянсу у Вашингтоні в липні.

Постачання балістичних ракет Росії, ймовірно, призведе до додаткових санкцій проти Ірану, хоча їхня ефективність буде сумнівною з огляду на вже існуючі заходи проти Тегерану, включаючи обмеження на постачання дронів Москві. Серед попередніх обговорюваних союзниками заходів - нові обмеження щодо Iran Air.

Очікується, що країни "Великої сімки" також публічно засудять будь-яке постачання і висловлять свої занепокоєння урядам країн Близького Сходу дипломатичними каналами.

"Велика сімка" вже запровадила санкції проти Ірану та Північної Кореї за постачання зброї Росії. Група також розглядає можливість посилення обмежень щодо фірм у Китаї та інших країнах, які постачають Росії деталі та технології, необхідні Москві для виробництва зброї або компонентів, що використовуються у ній.

Джерело матеріала
loader