Перша у світі "воднева сонячна" панель у 1000 разів потужніша за звичайну: як цього досягли
Перша у світі "воднева сонячна" панель у 1000 разів потужніша за звичайну: як цього досягли

Перша у світі "воднева сонячна" панель у 1000 разів потужніша за звичайну: як цього досягли

Цей пристрій настільки футуристичний, що "ігнорує" сонячне світло, на відміну від звичайних кремнієвих батарей і працює зі світлом за іншим принципом.

Левенський католицький університет (Бельгія) представив проєкт Solhyd, який пропонує виробництво особливих панелей для вироблення водню з тепла і вологого повітря. Про це повідомляє видання ecoticias.com.

Так звана воднева панель Solhyd працює на основі механізму, який відрізняє її від звичайної сонячної панелі та електролізерів. Пристрій об'єднує звичайну фотоелектричну батарею з іншим спеціально розробленим шаром, який генерує водень за рахунок адсорбції спеціальним матеріалом водяної пари з вологого повітря. Водяна пара збирається всередині панелі, а під впливом сонячного світла фотоелектрохімічний осередок розкладає її на водень і кисень. Пристрій настільки футуристичний, що "ігнорує" сонячне світло, на відміну від звичайних кремнієвих батарей і працює зі світлом за іншим принципом.

Одним із важливих компонентів цієї системи є мембрана, яка має унікальну можливість збирати та фокусувати водяну пару в конверсійній комірці. Електрика з верхнього шару використовується для перетворення каталізаторів, а ті, своєю чергою, розщеплюють витягнуте повітря і молекули води. Цей процес відбувається незалежно від наявності води, а також не прив'язаний до електромережі, що робить його автономною системою для генерації водню.

Один модуль Solhyd може генерувати близько 6 кг водню на рік у північно-західному європейському кліматі. Якщо порівняти з сонячною електростанцією на даху, яка вдвічі менша і має 20 водневих панелей, то на рік вона може генерувати від 120 кг до 240 кг водню, що відповідає приблизно від 4 МВт*год до 8 МВт*год водневої енергії.

Панелі працюють з піковою ефективністю 15%, для реальної ефективності мета становить 12% і вище і можуть похвалитися кількома примітними особливостями. Наприклад, вони підходять для використання з більшістю комерційних фотоелектричних модулів на ринку і виготовлені з високоякісних матеріалів. Це спрощує інтеграцію з іншими сонячними системами, особливо з сучасними моделями.

Виробнича потужність така: кожна панель здатна генерувати до 250 л водню на день за умови оптимізації. Річний вихід водню з батарей, встановлених на даху площею 1000 кв. м, становить від 2 до 4 т. Продуктивність багато в чому визначається кількістю сонячного випромінювання.

Раніше ми писали, що вчені зробили прорив, придумавши ефективний метод виробництва водневого палива. Дослідники використовували ШІ для того, щоб "зелена" енергетика стала ще більш доступною.

Джерело матеріала
loader
loader