У межах 1991 року: Стефанішина окреслила план України щодо вступу до НАТО
У межах 1991 року: Стефанішина окреслила план України щодо вступу до НАТО

У межах 1991 року: Стефанішина окреслила план України щодо вступу до НАТО

Віце-прем'єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина розповіла, чи добиватиметься Україна запрошення до НАТО у 2025 році.

Як передає "Хвиля", про це вона сказала в інтерв'ю РБК-Україна.

За словами Стефанішиної, Україна добиватиметься запрошення до НАТО ще до саміту Альянсу, який у 2025 році пройде в Гаазі. Це рішення може бути прийняте будь-коли незалежно від саміту.

"Ми це робитимемо раніше (до саміту, - ред.), тому що 1 жовтня вступає на посаду новий генеральний секретар НАТО, його перший візит до України, безумовно, буде присвячений політичному рішенню", - зазначила вона.

Вступ України до НАТО
Вступ України до НАТО

При цьому Стефанішина наголосила, що після запрошення країни до НАТО відбувається ратифікація протоколів щодо приєднання. За її словами, це має бути 32 рішення парламенту чи уряду чи президента кожної країни.

"І ми бачили цей процес для Швеції, для Фінляндії. Фінляндія пройшла це одномоментно, це таке фінляндське диво, але Швеції на шляху до цієї ратифікації довелося запровадити низку дуже важких рішень і не лише це стосувалося змін до законодавства", - пояснила віце-прем'єр.

Вона також звернула увагу, що запрошення є серйозним наміром говорити про майбутнє.

"І, звичайно, ми це питання не знімаємо з порядку денного і так само, як каже президент, воно буде на порядку денному стільки, скільки потрібно для ухвалення рішення", - сказала Стефанішина.

Проте, запрошення – це також рішення, яке може бути прийняте будь-якої миті, незалежно від саміту.

"Питання членства України в НАТО не зніматиметься з порядку денного, тому що самі союзники визначили, що цей шлях незворотній. І питання євроатлантичних прагнень України завжди було на порядку денному на всіх зустрічах на всіх рівнях із колегами зі США, і з українського боку це не зміниться. Я вважаю, що питання запрошення України до НАТО – це сам собою елемент стримування російської агресії", - додала вона.

Стефанішина також висловила думку, що Україна приєднається до Північноатлантичного альянсу суверенною та незалежною країною в межах кордону 1991 року та інші варіанти не обговорювалися.

У відповідь на запитання журналістів про входження до НАТО "частинами", тобто територіями, які контролює Україна де-факто, вона сказала, що не вважає, що Україна має пропонувати якісь рішення до того, як союзники не запропонували українське членство в НАТО .

За словами Стефанішиної, Україна чутиме всіх союзників, вестиме переговори з кожною з 32 держав-членів НАТО.

"Ми не будемо ніколи ставити питання щодо певних обмежень чи перерозподілу у питанні членства в НАТО. Є Україна в межах 1991 року, суверенна, незалежна країна, яка приєднується до НАТО", – сказала вона.

Крім того, віце-прем'єр пояснила, що на етапі, коли мова буде про ратифікацію рішення про визнання України в НАТО, Київ спілкуватиметься з усіма і цей процес буде відкритий.

"Але на цьому етапі між Україною та союзниками не створено жодного формату, де такі дискусії можуть мати місце", – додала вона.

Нагадаємо, ЄС розширює підготовку українських військових.

Джерело матеріала
loader
loader