Відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла побільшає
Відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла побільшає

Відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла побільшає

Влітку 2024 року Україна знову зіткнулася з проблемами з електропостачанням через інтенсивні обстріли російських військ, які націлені на енергетичні об'єкти. Внаслідок цього в багатьох регіонах країни почалися часті відключення світла.

Українські енергетики працюють цілодобово, щоб відновити постачання, але з наближенням зими ситуація стає дедалі складнішою. Тривожні прогнози з’являються у соцмережах і медіа.

Люди сидять без світла. Фото: youtube
Люди сидять без світла. Фото: youtube

Зокрема, деякі експерти передбачають, що зимою електрика буде подаватися лише 5-6 годин на добу, або навіть доведеться готуватися до графіків включення світла замість графіків відключень.

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон також висловила побоювання щодо можливих гуманітарних наслідків від браку електрики, попередивши про можливість гуманітарної катастрофи, якщо деякі місця в Україні стануть непридатними для життя через низькі температури.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Щоб дізнатися про реальний стан справ, ми звернулися до Володимира Кудрицького, керівника компанії “Укренерго”. Він розповів, що відновлення зруйнованих електростанцій триває, але не всі з них вдасться відновити до зими.

Зокрема, відновити 9 ГВт потужностей, які були втрачено, не вдасться. Кудрицький також зазначив, що відновлювальні роботи йдуть відповідно до плану, проте точні цифри і строки відновлення не можуть бути розголошені через безпекові причини.

Володимир Кудрицький

Незважаючи на труднощі, Кудрицький заспокоїв, що Україна отримає суттєву підтримку завдяки імпорту електроенергії з Європи. Після лібералізації цін на енергоринку, ця підтримка стане доступнішою. В Україні буде діяти система, що дозволяє імпортерам поставляти електрику в країну за вигідними умовами, що стане важливим фактором в умовах зниженого обсягу генерації.

Щодо прогнозів про можливі відключення світла, Кудрицький вважає, що сценарій гуманітарної катастрофи є надто песимістичним. Хоча зимові місяці будуть складними, він вірить, що глобального блекауту вдасться уникнути.

Після досвіду зими 2022-2023 років, коли навіть з обмеженими ресурсами і слабким захистом вдалося підтримувати електропостачання, нині ситуація є більш контрольованою. В Україні вже є новий інженерний захист об'єктів, і рівень забезпечення обладнання від західних донорів значно зріс.

Отключения света / фото: depositphotos
Відключення світла / фото: depositphotos

Кудрицький підкреслив, що важливо бути готовими до різних сценаріїв і оперативно реагувати на обстріли. Хоча повністю уникнути відключень буде складно, українська енергетична система має достатні резерви і можливості для відновлення.

Нагадаємо,за графіком без відключень, а світла немає: що робити й куди скаржитися

Крім того, Знай.ua повідомляв, за світло ви платите більше, ніж потрібно: у YASNO попередили українців про електроенергію

Джерело матеріала
loader
loader