5 вірусних викликів у соцмережах, пов’язаних з їжею: чи несуть вони загрозу здоров’ю
5 вірусних викликів у соцмережах, пов’язаних з їжею: чи несуть вони загрозу здоров’ю

5 вірусних викликів у соцмережах, пов’язаних з їжею: чи несуть вони загрозу здоров’ю

Від YouTube до Instagram і TikTok – люди готові на все, аби привернути увагу глядачів. Деякі навіть створюють виклики, аби змусити інших спробувати їх, чим забезпечують своєму контенту світову популярність, пише

Однак такі вірусні тенденції іноді виявляються небезпечними, і хоча виклик стає популярним, люди продовжують його приймати, незважаючи на ризики травм. Більше про це пише eatthis.com.

Однією з великих вірусних тенденцій є харчові виклики, які часто стають хітами. Проте далеко не всі вони безпечні. Дієтолог Лорен Манакер розповідає про деякі з найнебезпечніших харчових викликів усіх часів. Вона роз’яснила, чому ці виклики були шкідливими, навіть якщо на перший погляд здавались правильними.

Виклик з корицею

На початку 2010-х з’явився виклик, відомий як Cinnamon Challenge, суть якого полягала в тому, щоб за 60 секунд з’їсти ложку меленої кориці без запивання водою. Здавалося б просте завдання, але насправді воно може мати більше негативних наслідків, ніж очікується.

"Люди можуть захлинутися або вдихнути корицю, що є надзвичайно небезпечним. Вдихання великої кількості кориці може завдати серйозної шкоди легеням", – пояснює Манакер.

Згідно з даними Children's Minnesota, вдихання кориці може викликати запалення легень, потовщення легеневої тканини і навіть утворення рубців. Якщо це станеться, це може призвести до пневмонії або довготривалих ушкоджень легень.

Виклик з перцем

Виклик із примарним перцем або "Виклик з гострим перцем" був популярним приблизно у 2012 році. Його суть полягала в тому, щоб з’їсти цілий перець, не вживаючи нічого для зменшення жару. Однак Carolina Reaper підняв цей виклик на новий рівень.

У 2017 році перець Carolina Reaper був визнаний найгострішим перцем у світі за версією Книги рекордів Гіннеса. Звісно, це спонукало багатьох людей спробувати з’їсти його повністю.

"Цей дуже гострий перець може спричинити судоми, блювоту, а в окремих випадках навіть призвести до смерті", – застерігає Манакер.

Tide Pod Challenge

"Хоча стручки Tide можуть виглядати як яскраві цукерки, насправді вони містять пральний порошок. Навіть без спеціальної освіти зрозуміло, що вживання прального порошку – це погана ідея", – каже Манакер.

На жаль, це не зупинило людей від спроб їсти Tide Pods наприкінці 2010-х. За даними Американської асоціації токсикологічних центрів, токсикологічні центри отримали майже 220 повідомлень про підлітків, які зазнали впливу капсул Tide Pod у 2017 році, з яких приблизно 25% випадків були навмисними.

Постраждалих госпіталізували з симптомами, такими як блювота, важке дихання і втрата свідомості. Деякі з цих випадків навіть закінчилися летально.

Dry Scooping Challenge

Ця тенденція полягає в тому, щоб приймати порошки для тренування без води. Люди беруть мірну ложку порошку білка і з’їдають його сухим.

"Такий спосіб прийому може викликати пришвидшене серцебиття, пошкодження легень та інфекції через вдихання порошку. Крім того, можуть виникати проблеми з травленням", –зазначає Манакер.

Згідно з Hackensack Meridian Health, якщо ви все ж таки вирішите з’їсти суху ложку порошку для тренувань, ви можете випадково вдихнути частину порошку, що не призначений для ковтання без рідини. Це може призвести до проблем дихання і навіть серцевих нападів.

Зберігання авокадо у воді

Хоча цей хак не є викликом, він став вірусним. Його мета – продовжити термін свіжості авокадо, запобігаючи утворенню коричневих плям. Це робило авокадо свіжішим на тривалий час.

TikTok висвітлив цю тенденцію, де користувачі зберігали авокадо в пляшках з водою у холодильнику, а потім розрізали їх, щоб побачити свіжі зелені фрукти.

"Збереження авокадо у воді може звучати як хороша ідея на перший погляд. Але це може стимулювати ріст бактерій і призвести до харчових захворювань", – каже Манакер.

FDA також попереджає, що цей метод може сприяти розмноженню шкідливих бактерій, таких як сальмонела.

Раніше OBOZ.UA розповідав, які популярні заправки не варто їсти. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader