Степан Козицький розповів, як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику України
Степан Козицький розповів, як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику України

Степан Козицький розповів, як ГК «Західнадрасервіс» розвиває екологічну енергетику України

Попри повномасштабну війну, ГК «Західнадрасервіс» покращує бізнес-результати. ГК, що об’єднує сім компаній, запрацювала у 2004-му з видобутку газу, а зараз розвиває сейсморозвідку, буріння і видобуток нафти та газу у західних регіонах України. За даними компанії, за весь час роботи «Західнадрасервіс» пробурила понад 100 газових свердловин і видобула 1 млрд кубометрів газу. Ще одним напрямом роботи ГК є відновлювана енергетика, розвиток якої необхідний для європейської інтеграції України – у портфелі ГК «Західнадрасервіс» сонячні та вітрова електростанції.

Про масштабування енергетичного бізнесу попри війну, а також про плани у нафто- і газовидобуванні та у галузі «зеленої» енергії – в інтерв’ю Степана Козицького, СЕО ГК «Західнадрасервіс», повідомляє видання "Forbes".

Які труднощі принесла вашому нафтогазовидобувному бізнесу велика війна?

ГК «Західнадрасервіс» – сімейна компанія, заснована моїм батьком Зиновієм Козицьким. Хоча холдинг утворився у 2014 році, робота на ринку нафти і газу стартувала у 2004-му. Відтоді з п’яти працівників ми виросли до штату у 1800 осіб. За видобутком ми – четверта компанія в Україні серед приватних за даними Нафтогазової асоціації України. Крім видобутку, займаємось ще й нафтогазовим сервісом: сейсміка, буріння й дотичні послуги, будівництво нафтогазової інфраструктури.

На роботу бурових ми витрачаємо близько 10 тонн дизпалива на добу, тож у перші місяці повномасштабної війни разом з усією країною ми відчули його брак. Але пройшли цю трудність і запрацювали навіть більше, ніж раніше. Крім того, 108 наших працівників почали службу у ЗСУ – було непросто закрити їхні обов’язки.

ГК «Західнадрасервіс»

Які результати роботи ГК «Західнадрасервіс» показує після 2,5 року великої війни?

По-перше, ми розширили сейсморозвідувальну компанію «Георозвідка». Це збільшило штат фахівців ГК «Західнадрасервіс» на 500 осіб. Зараз «Георозвідка» – найбільша сейсморозвідувальна компанія України, яка провела 60% всієї сейсмічної діяльності в Україні під час великої війни.

По-друге, відкрили сервісну компанію «Горизонти» на додачу до однойменної бурової компанії. У неї ми інвестували $10 млн, зокрема на придбання обладнання LWD, щоб бурити похилі з великим кутом свердловини і горизонтальні свердловини. До війни такі послуги надавали в Україні дві міжнародні компанії з обслуговування нафтових родовищ: Schlumberger зі штаб-квартирою у Франції та Weatherford з головним офісом в Ірландії. Але з лютого 2022-го вони вивезли своє обладнання з України, тож зараз ми – єдина в Україні компанія, яка надає такі послуги.

По-третє, під час війни ми збудували біля підніжжя Карпат і ввели в експлуатацію Орлівську вітроелектростанцію потужністю 55 МВт. Вартість проєкту – €75 млн.

Яку частку на ринку газовидобування і розробки газових родовищ має ГК «Західнадрасервіс»?

За час повномасштабної війни обсяги у сегменті нафтогазових послуг зросли. Зросли й інвестиції у нафтогазовий бізнес – до великої війни вони сягали $20 млн на рік, останні два роки – перевищують $25 млн на рік. Сьогодні ми добуваємо близько 820 000 кубометрів газу на добу. Наші активи – це підтверджені запаси (2P на початок 2024-го) обсягом 2,1 млрд кубометрів газу. Такі запаси у США називаються «bankable» і дозволяють газо- і нафтовидобувним компаніям брати у банку кредит під їхню заставу. Ресурси становлять 40 млрд кубометрів газу і 18 млн барелів нафти.

У 2023 році потужності «Західнадрасервіс» дали змогу пробурити 21 свердловину глибиною 1500 метрів. Обсяг робіт оцінювався у $32 млн: багато бурили для себе і багато як підрядники. Наша найбільша перевага – швидкість роботи. Ми буримо свердловину глибиною 1000 метрів за 14 діб.

Яку частку ринку охоплює ваш бізнес з відновлюваної енергетики?

Робота у галузі «зеленої» енергетики стартувала у 2011-му під егідою компанії «Еко-Оптіма». Тоді в Україні щойно ухвалили закон про зелений тариф, і множилися прогнози про те, що Європа от-от відмовиться від викопного палива. До війни «Еко-Оптіма» була сьомою в Україні компанією за кількістю експлуатованих мегаватт. Зараз обсяги виробництва відновлюваної енергетики – 217 МВт: вітрові потужності генерують 89 МВт, решта – 128 МВт – припадає на сонячну енергію. Також маємо гідроелектростанцію на 1 МВт.

Які тренди і тенденції панують нині на ринку відновлюваної енергетики?

Україна завжди мала і, я певен, зараз має найкращі в Європі умови для такого бізнесу, якісно перевищуючи Польщу, Угорщину, Словаччину, Німеччину, Італію, Францію. До того ж зараз на підході бум «зеленої» енергії через скасування плати за приєднання при отриманні технічних умов. Тож бізнес готовий будувати і «сонячні» об’єкти, і «вітрові».

Які проєкти впроваджуватимете в рамках роботи енергетичних компаній?

Ще до великої війни ми мали цікавий проєкт щодо виробництва і продажу в Європу зеленого водню. Водень – екологічно чисте паливо, краще за газ і бензин. Під час його згорання виділяється багато теплотворної здатності й вода. Тож якщо їдете машиною, то з вихлопної труби вийде вода, а не газ і сірка. Європа, США і Китай активно розвивають такі водневі енергетичні проєкти. Ми проаналізували світову практику та зрозуміли, що водень можна виробляти по-різному. Найдешевше робити сірий водень шляхом розщеплення природного газу, але так виділяється вуглекислий газ. А можна робити зелений водень – з води за використання зеленої електроенергії. Цей проєкт вартістю €300 млн ми мали реалізовувати з австрійською, німецькою, словацькою і чеською компаніями. Ми знайшли ділянку у місті Дашава на Львівщині, купили там старий завод з гарною інфраструктурою: трубами низького, середнього й високого тиску. Та аукціон німецького фонду Global Hydrogen, який мав би бути одним з покупців, призначений на 8 березня 2022 року, був скасований. Однак ми досі хочемо збудувати завод з виробництва зеленого водню.

Наступне. Плануємо до кінця 2024 року збудувати об’єкти потужністю 8 МВт у форматі Gas to power, а наступного року довести потужність до 25 МВт. Це спосіб виробництва енергії з природного газу, а також це маневрена потужність, якої так сьогодні не вистачає.

Також плануємо у 2025-му будувати на Львівщині вітрові станції потужністю 40 МВт. Щодо нафтогазової діяльності – до кінця цього року маємо вийти на видобуток 900 000 кубометрів газу на добу, а наступного року доведемо до мільйона.

Які інвестиції компанія планує витратити на реалізацію цих бізнес-планів?

Заплановані інвестиції на 2025 рік – $40 млн. Приміром, «вітровий» проєкт коштуватиме €62 млн. 30% вартості проєкту ми залучимо з власного капіталу, а 70% – з кредитів, тож зараз шукаємо кредиторів.

Як ваші компанії допомагають ЗСУ і яким є обсяг такої допомоги?

У рамках «Благодійного фонду Козицького», яким володіє мій батько, було відкрито компанію «Синус-бюро» з виробництва FPV-дронів камікадзе за кошти нашої Групи компаній. Уже зробили і передали на фронт 1850 дронів на $2 млн. Також ми відкрили школу операторів дронів – понад 100 осіб пройшло тут підготовку. Крім того, кожен наш працівник, який служить, може попросити будь-що для потреб свого підрозділу – авто, побутові речі, старлінк, дрони, рації. Ми допомагаємо за всіма такими запитами без виключень.

 

Джерело матеріала
loader