У Польщі пояснили, чому не заарештували українця, підозрюваного у вибухах на "Північних потоках"
У Польщі пояснили, чому не заарештували українця, підозрюваного у вибухах на "Північних потоках"

У Польщі пояснили, чому не заарештували українця, підозрюваного у вибухах на "Північних потоках"

Міністр юстиції Польщі, генеральний прокурор Адам Боднар заявив, що Польща не могла виконати європейський ордер на арешт громадянина України, підозрюваного в саботажі газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2", оскільки його не було в Польщі.

Про це він сказав в ефірі Radio Zet, повідомляє "Європейська правда".

Наприкінці серпня цього року німецьке видання Der Spiegel повідомило, що громадянин України, якого підозрюють у диверсіях на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2", втік з Польщі на українському дипломатичному автомобілі і раніше безперешкодно проїхав через територію Німеччини.

У Берліні переконані, що влада Варшави попередила розшукуваного, повідомляють німецькі ЗМІ.

"Німецький уряд (...) розлючений на Варшаву".

– пише тижневик, додаючи, що люди, пов'язані з німецькими службами безпеки, кажуть, що вони "не забудуть полякам цього".

У перший тиждень червня німецький суд видав ордер на арешт українця, і він був негайно внесений до німецької бази даних розшукуваних осіб.

21 червня Німеччина направила до Польщі європейський ордер на арешт., але заплановане затримання в Польщі не відбулося.

В ефірі Radio Zet міністра юстиції запитали, чи правда, що Польща відмовилася передати Німеччині українського водолаза, якого підозрюють у підриві газопроводу "Північний потік".

Боднар відповів, що "місцезнаходження цієї особи на території Республіки не встановлено".

"З боку німецьких служб були вжиті заходи, однак ці заходи не могли бути реалізовані у зв'язку з тим, що цього пана не було на польській території", – додав він.

Зокрема, президент Володимир Зеленський нібито схвалив операцію з підриву "Північних потоків", а потім безуспішно намагався її скасувати.

Операція нібито пройшла під наглядом колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Про нові деталі у справі читайте у статті: Володимир схвалив, Володимир виконав? Чи був український слід у підриві Nord Stream.

Джерело матеріала
loader
loader