У Росії українського військового засудили до 20 років за «спробу висадки» в Криму
У Росії українського військового засудили до 20 років за «спробу висадки» в Криму

У Росії українського військового засудили до 20 років за «спробу висадки» в Криму

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського військовослужбовця Олександра Любаса до 20 років ув'язнення за "спробу висадки" на узбережжя окупованого Росією Криму та "нападу на російських військовослужбовців".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Медіа країни-агресорки називають засудженого "учасником підрозділу спецпризначення" Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України.

Любаса визнали винним за статтями про "незаконний перетин кордону", "зберігання та контрабанду зброї", "теракт" і "проходження навчання з метою терористичної діяльності".

Восени минулого року відбулася перестрілка між бійцями диверсійно-розвідувальної групи з України та співробітниками ФСБ Росії, під час якої Олександр Любас потрапив у полон. Він сидів на пасажирському місці на гідроциклі, при різкому маневрі впав у воду та був затриманий, пише російське держінформагентство ТАСС.

Слідство стверджує, що Любас представився рядовим ГУР та розповів, що група з "16 диверсантів" прибула на півострів з території Одеської області на одному катері та п'яти скутерах. На нього порушили кримінальну справу за кількома статтями, зокрема про підготовку теракту.

Пропагандистські російські телеграм-канали, а також телеканал RTVI поспішили повідомити, що затриманий не рядовий, а підполковник 93-ї механізованої бригади ЗСУ, який має орден "Народний герой України". Проте невдовзі ТГ-канал Grey Zone встановив, що затриманий – не підполковник Олександр Лобас, а уродженець Волинської області Олександр Любас (звання не вказане).

Як повідомляв Укрінформ, у березні суд у російському Ростові-на-Дону засудив до 20 років колонії суворого режиму українського військовослужбовця Дмитра Євгана, який втратив руки під час боїв за Маріуполь.

Теги за темою
Росія Крим Суд
Джерело матеріала
loader
loader