Чехія готова допомогти ЄС у разі зупинки транзиту російського газу через Україну
Чехія готова допомогти ЄС у разі зупинки транзиту російського газу через Україну

Чехія готова допомогти ЄС у разі зупинки транзиту російського газу через Україну

Міністр промисловості й торгівлі Чехії Йозеф Сікела заявив Європейській комісії, що чеська газотранспортна система має достатньо потужностей для заміщення поточного транзиту в разі припинення поставок російського газу через Україну.

Про листа Сікели єврокомісарці з питань енергетики Кадрі Сімсон повідомило його відомство, пише "Європейська правда".

Сікела зазначив, що наразі немає ознак продовження угоди про транзит російського газу через Україну після 2024 року.

У результаті ЄС втратить 40-42 мільйони кубометрів газу на добу.

На думку голови Мінпрому Чехії, в разі припинення поставок газу з Росії через Україну необхідно шукати заміну насамперед в альтернативних постачальників.

"Ми повинні уникнути ситуації, коли ми купуємо газ, який формально не є російським, але під час транспортування до Європи обмінюється на російський, і ми нікуди не потрапляємо у наших зусиллях щодо скорочення поставок з Росії", – додав він.

Сікела вважає, що найкращою альтернативою є використання газу, що надходить із Західної Європи, який можна було б транспортувати через Чехію: пропускна здатність газогонів на її території для цього є достатньою.

Крім того, заміна російського трубопровідного газу скрапленим природним газом відповідає REPowerEU – плану ЄС зі зменшення залежності від російської енергетичної сировини.

Київ неодноразово заявляв, що не має наміру її продовжувати.

На цьому тлі повідомлялось, що Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу.

Джерело матеріала
loader
loader