Вчені виявили зв’язок між курінням електронних сигарет та депресією
Вчені виявили зв’язок між курінням електронних сигарет та депресією

Вчені виявили зв’язок між курінням електронних сигарет та депресією

Електронні сигарети мають популярність в усьому світі, особливо серед підлітків. На проблему звернули увагу австралійські вчені, які виявили тривожний зв’язок між наявністю симптомів депресії в учнів старших класів і курінням електронних сигарет.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, показали, що школярі, які повідомили про серйозні симптоми депресії, вдвічі частіше вживали електронні сигарети, ніж їхні однолітки без психічних розладів.

Дослідницька група опитала 5157 учнів 7-8-х класів із 40 шкіл Нового Південного Уельсу, Квінсленду та Західної Австралії. У результаті 8,3% опитаних зізналися, що раніше вживали електронні сигарети, а от кількість школярів, які повідомили про помірний стрес, ширяли частіше за однолітків на 74%.

У тих, хто повідомив про високий рівень стресу, цей показник виявився вищим на 64%. Дивно, але симптоми тривоги, здавалося, порушили цю тенденцію, не показавши жодного зв’язку з електронними сигаретами. Опитування відбувалося з травня до жовтня 2023 року.

«Коли ми дивимося на студентів, які повідомляють про погане самопочуття, то бачимо, що споживання електронних сигарет зростає на 105% порівняно з їхніми однолітками без симптомів», — уточнили автори наукової роботи.

У дослідженні застосували комплексний підхід, який не обмежувався однією конкретною проблемою психічного здоров’я, а охоплював ширшу область, включаючи такі аспекти, як тяжкі симптоми депресії, помірний та високий рівень стресу, погане самопочуття. Результати свідчать, що з ослабленим психічним здоров’ям частіше курять електронні сигарети.

Зібрані дані були частиною масштабнішої ініціативи під назвою OurFutures Vaping Trial. Це перше і поки що єдине у своєму роді клінічне випробування шкільної програми профілактики електронних сигарет в Австралії. Таким чином дослідникам вдалося створити один із найбільших масивів даних про підлітковий вейпінг у країні, що надає великий інтерес для вчених усього світу.

Джерело матеріала
loader
loader