Застаріла Курська АЕС загрожує Україні та світу: заява Держатомрегулювання
Застаріла Курська АЕС загрожує Україні та світу: заява Держатомрегулювання

Застаріла Курська АЕС загрожує Україні та світу: заява Держатомрегулювання

Росія звинувачує Україну у можливих загрозах Курській АЕС, щоб приховати застарілі технології на цій станції, які самі собою є небезпечними. Про це заявив голова Держатомрегулювання, головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков у Медіацентрі Україна.

Він розповів, що на Курській АЕС використовують енергоблоки типу РВПК. Реактори цього типу були також на Чорнобильській АЕС.

Серед головних недоліків РВПК – відсутність контайнмента, тобто герметичної оболонки навколо реакторної установки, що є важливим елементом захисту на шляху розповсюдження радіоактивності в навколишнє середовище, пояснив Коріков.

За словами голови Держатомрегулювання, добова норма викидів радіоактивності в атмосферу на реакторах РВПК у 100 разів більша, ніж на енергоблоках типу ВВЕР.

«Фактично саме небезпечна експлуатація цих енергоблоків –  це загроза для України й для світу, оскільки радіація не має кордонів», – зауважив Коріков.

Олег Коріков також акцентував увагу на низці інших загрозливих аспектів пов’язаних з будовою та експлуатацією реакторів типу РБМК на Курській АЕС.

«Можна сказати, що значні недоліки конструкції, експлуатаційні події з викидом радіації, в тому числі Чорнобильська аварія, та експлуатаційні події пов’язані навіть зі смертю персоналу, відсутність транспарентності – місій, перевірок МАГАТЕ тощо приводить до висновку, що фактично саме небезпечна експлуатація цих енергоблоків – це загроза для України і для світу, оскільки радіація не має кордонів», – наголосив Олег Коріков.

Що відомо про Курську АЕС

Курська АЕС була запущена в 1976 році, стала другою станцією з реакторами типу РВПК-1000 після Ленінградської АЕС та має аналогічний план із Чорнобильською АЕС.

Наразі на Курській АЕС працюють два енергоблоки з реакторами РВПК-1000 потужністю до 1000 МВт кожен, які були введені в експлуатацію послідовно у 1983 та 1985 роках. Після аварії на Чорнобильській АЕС будівництво п’ятого енергоблока заморозили. Будуються два енергоблоки з реакторами ВВЕР-510.

Курська АЕС входить до трійки найбільших АЕС росії й до четвірки найбільших виробників електроенергії в країні. На ній працюють близько п'яти тисяч людей.

Як повідомлялося, під час російської ракетно-дронової атаки 26 серпня на Україну чотири енергоблоки атомних електростанцій тимчасово від'єдналися від мережі.  

Джерело матеріала
loader
loader