Швейцарія зберігає спеціальний статус захисту для українських біженців
Швейцарія зберігає спеціальний статус захисту для українських біженців

Швейцарія зберігає спеціальний статус захисту для українських біженців

Швейцарська Федеральна рада ухвалила рішення залишити дійсним спеціальний статус захисту S для українських біженців до березня 2026 року, підтвердивши свою готовність забезпечити підтримку і допомогу для інтеграції в країні. Це рішення було ухвалене на засіданні 4 вересня.

Статус захисту S, який діє з березня 2022 року, надає українським біженцям право уникнути процедури отримання притулку та забезпечує доступ до житла, фінансової підтримки і медичної допомоги. В даний час приблизно 66 тисяч українців користуються цим статусом у Швейцарії. З моменту впровадження статусу було відхилено близько 2500 заявок та анульовано більше 26 тисяч статусів.

Федеральна рада зазначила, що безпекова ситуація в Україні не покращиться найближчим часом, тому статус залишиться в силі до 4 березня 2026 року. Державні органи будуть проводити ретельні перевірки документів заявників на надання статусу S та його ануляції, що дозволить підтримувати високий рівень контролю.

Окрім продовження статусу, уряд Швейцарії також оголосив про продовження заходів інтеграції українських біженців у швейцарський ринок праці. Ці заходи, що почалися у квітні 2022 року та були посилені в травні цього року, спрямовані на полегшення адаптації біженців до нового середовища і сприяння їхній інтеграції в суспільство.

Варто зазначити, що у червні верхня палата парламенту Швейцарії проголосувала за обмеження права на статус захисту S лише для вихідців з окупованих територій або регіонів, де ведуться активні бойові дії. Проте, за останнім рішенням Федеральної ради, для українських біженців поки що нічого не змінюється, і вони зможуть продовжувати користуватися підтримкою, наданою статусом захисту S.

Джерело матеріала
loader
loader