В Україні з'явиться Міністерство повернення українців: політолог пояснив його ідею
В Україні з'явиться Міністерство повернення українців: політолог пояснив його ідею

В Україні з'явиться Міністерство повернення українців: політолог пояснив його ідею

У розмові з 24 Каналом політолог Володимир Фесенко припустив, які завдання може виконувати Міністерство повернення українців. Він зауважив, що раніше в Україні ця функція була покладена на Міністерство закордонних справ. Йшлося про діаспору, яка сформувалася ще до та після Другої світової війни, але зараз нова діаспора.

Що повинне робити Міністерство повернення українців

За деякими оцінками, нині близько 7,5 мільйонів українців перебувають за кордоном, але це разом з тими, хто виїхав до повномасштабного вторгнення. Для України нова діаспора й ризики пов'язані з тим, що ці люди можуть залишитись, це виклик. Зокрема, економічний, тому що нам для повоєнного відновлення знадобляться трудові ресурси.

Важливо! Українці стали життєво важливою економічною силою в різних європейських країнах, зокрема в Польщі. Згідно з нещодавнім дослідженням Deloitte, приблизно 80% їхнього доходу складають заробітні плати.

Також є демографічна проблема. Більша частина тих, хто виїхав під час війни, це жінки й діти. Очільниця інституту демографії України Елла Лібанова постійно б'є тривогу, що демографічні тенденції критичні, а зараз взагалі є ризик демографічної кризи.

Після війни питання повернення українців буде більш актуальним, але починати роботу треба зараз. З цими людьми треба комунікувати, але зараз немає органу, який займається взаємодією з цими людьми,
– мовив Фесенко.

Уряд повинен чітко сформулювати завдання для нового відомства. Коли закінчаться бойові дії, то тоді фронт робот буде суттєво розширений. Проте зараз треба чітко визначити, скільки й де наших громадян за кордоном. Приблизна статистика є, але потрібно створювати бази даних, створити комунікацію з цими людьми через соціальні мережі, залучити нові цифрові інструменти.

Нове міністерство має сформувати зв'язки з діаспорою, а далі поступово їх повертати. Адже стимули є, наприклад, люди живуть в Польщі, а за медичними послугами їдуть в Україну,
– зазначив політолог.

За його словами, треба сформувати пакет пропозицій, щоб люди знали, що вони можуть повернутися в Україну й буде куди повертатися. Якщо люди будуть знати про це, то кількість охочих повернутися буде більша, ніж зараз очікується.

Джерело матеріала
loader
loader