Глава ЦРУ вважає, що Захід не повинен лякатися ядерних погроз Росії
Глава ЦРУ вважає, що Захід не повинен лякатися ядерних погроз Росії

Глава ЦРУ вважає, що Захід не повинен лякатися ядерних погроз Росії

Глава ЦРУ вважає, що Захід не повинен лякатися ядерних погроз Росії 

Водночас, у ЦРУ дійсно припускали, що РФ  може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні в перший рік повномасштабної війни.

Західні лідери не повинні дозволяти Кремлю залякувати себе ядерною ескалацією. Про це заявив глава ЦРУ Білл Бернс у суботу, 7 вересня, повідомляє The Guardian.

Бернс, який перебуває з візитом у Лондоні, сказав, що США відмахнулися від попередньої російської ядерної загрози восени 2022 року, продемонструвавши, що погрози з боку Москви не завжди слід сприймати буквально.

“Путін - задирака. Він продовжуватиме час від часу брязкати зброєю. Ми не можемо дозволити собі бути заляканими цим брязканням... Ми повинні пам'ятати про це. США надали величезну підтримку Україні, і я впевнений, що президент розгляне інші способи, якими ми можемо підтримати її”, - сказав глава ЦРУ.

Що стосується України, то Бернса також запитали, чи не надто сильно нервують у Вашингтоні й інших західних столицях через ризик ескалації війни у разі дозволу на використання ракет Storm Shadow для ударів по території Росії.

“Ніхто з нас не повинен легковажно ставитися до ризику ескалації”, - відповів він, додавши, що в ЦРУ дійсно існувало переконання, що Росія може застосувати тактичну ядерну зброю на полі бою в Україні в перший рік повномасштабної війни.

“Був момент восени [восени] 2022 року, коли, на мою думку, існував реальний ризик потенційного застосування тактичної ядерної зброї Росією в Україні”, - сказав Бернс.

На той час російські війська були відкинуті на півночі України й залишили Херсон на півдні — це породило припущення, що РФ може спробувати застосувати ядерну зброю.

Бернс розповів, що президент США Джо Байден відправив його передати пряме попередження голові Служби зовнішньої розвідки Росії Сєргєю Наришкіну на зустрічі в Туреччині в листопаді 2022 року, “про наслідки такої ескалації”. За словами глави ЦРУ, подібний підхід застосовується й сьогодні.

Бернс також висловив стурбованість тим, що Іран розглядає можливість постачання балістичних ракет до Росії, але не підтвердив, чи вважає ЦРУ, що Росія вже отримала іранські ракети. 

Бернс і його британський колега, голова МІ-6 Річард Мур, ніколи не з'являлися разом на публіці до несподіваної появи на заході в Британії. На зустрічі були посилені заходи безпеки — присутніх повідомили лише за 15 хвилин про те, хто братиме участь.

За словами Мура, існують побоювання, що російські шпигуни стають дедалі “сміливішими” у Британії, Європі й інших країнах на тлі війни РФ проти України. 

Бернс також розповів, що США дуже наполегливо працюють над новими пропозиціями щодо припинення вогню в Газі з новими “текстами й креативними формулами”. Він сподівається, що новий план, який розробляється за участі посередників з Катару і Єгипту, з'явиться “в найближчі кілька днів”.

Однак, за словами Бернса, неясно, чи готові прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу і лідер ХАМАС Ях'я Сінвар укласти угоду. 

“Чи визнають лідери обох сторін, що з них досить, і що настав час нарешті зробити важкий вибір”, - сказав глава ЦРУ, додавши, що це — “питання політичної волі”.

За словами Бернса, Ізраїлю вдалося серйозно послабити військовий потенціал ХАМАС за останні 11 місяців, але він не ліквідував цей рух в умовах війни, яка спричинила серйозну гуманітарну кризу. 

“Це також рух та ідея”, - заявив Бернс, пояснивши, що ідею можна “вбити лише кращою ідеєю”, а це означає, що у палестинців повинна бути якась “довгострокова надія”.

Раніше повідомлялося, що Бернс та Мур у спільній статті для FT написали, що "збереження курсу" в підтримці боротьби України проти Росії наразі важливіше, ніж будь-коли, пообіцявши продовжувати співпрацю в цьому напрямку.

 

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader