NASA: перший «метеоритний дощ», створений людиною, освітить небо Землі
NASA: перший «метеоритний дощ», створений людиною, освітить небо Землі

NASA: перший «метеоритний дощ», створений людиною, освітить небо Землі

У вас коли-небудь був такий момент, коли ви кидаєте камінь у ставок і спостерігаєте, як брижі віддаляються від місця, де він опинився? А тепер уявіть, що щось подібне відбувається, але в набагато більшому масштабі — в космосі. Саме це сталося, коли космічний апарат NASA DART увійшов в історію, змінивши траєкторію гігантського космічного каменя, що мчав крізь космос.

Місія DART увійшла в історію

У 2022 році DART створив не просто брижі, він здійняв у космосі хвилі уламків. Він стратегічно зіткнувся з астероїдом Dimorphos, спричинивши ефект пульсації, який змістив його орбіту навколо свого більшого брата, астероїда Didymos.

Взаємодія на цьому не зупинилася. Зіткнення спричинило астрономічну пилову бурю, хмару уламків, яка незабаром може стати дещо особистою для нас, землян, і для нашого іржавого сусіда Марса. Найновіші моделі припускають, що деякі менші метеороїди з цього сміття можуть долетіти як до Землі, так і до Марса. Але не варто хвилюватися. Уламковий дощ не буде катастрофічним, а радше видовищем, на яке можна безпечно спостерігати з нашої місцевості.

Планетарна оборонна співпраця

Малий місяць Dimorphos діаметром близько 160 метрів обертається навколо більшого тіла Didymos у так званій бінарній астероїдній системі. Космічний апарат DART, або Тест подвійного перенаправлення астероїдів, встановив контакт з Dimorphos 26 вересня 2022 року.

Результат? Значне скорочення орбіти Dimorphos навколо Dimorphos на півгодини. Це був перший акт міжнародної співпраці в галузі планетарної оборони, який буквально змінив правила гри.

Гера розслідуватиме далі

І хто ж тепер прибере цей безлад? Космічний апарат ЄКА «Гера». Запланований до запуску в жовтні цього року, Hera досягне Dimorphos для проведення «розслідування місця катастрофи» зблизька після падіння місії DART.

«Зіткнення DART надає рідкісну можливість дослідити доставку уламків до інших небесних тіл завдяки тому, що ми знаємо місце зіткнення і що це зіткнення спостерігалося італійським LICIACube, розгорнутим з DART, а також земними спостерігачами», — сказав науковий співробітник місії ЄКА “Гера” і співавтор цієї захоплюючої розробки Майкл Куперс (Michael Kueppers).

Чи досягнуть уламки DART Землі?

Щоб зрозуміти, як уламки від зіткнення з Dimorphos можуть досягти нас, важливо оцінити їхню швидкість.

«Наші результати вказують на можливість досягнення уламками гравітаційного поля Марса за 13 років при швидкості запуску близько 450 м/с, тоді як більш швидкі уламки, запущені зі швидкістю 770 м/с, можуть досягти його околиць лише за сім років», — пояснив Елой Пенья-Асенсіо, провідний автор дослідження.

«Частинки, що рухаються зі швидкістю понад 1,5 км/с, можуть досягти системи Земля-Місяць за аналогічний проміжок часу».

Однак, чи дійсно уламки досягнуть Марса або Землі, залежить від кількох факторів. По суті, вирішальну роль відіграє розташування уламків в ударному шлейфі.

Метеоритний дощ, створений людиною

«У найближчі десятиліття кампанії зі спостереження за метеоритами матимуть вирішальне значення для визначення того, чи досягнуть фрагменти Dimorphos, що утворилися в результаті падіння DART, нашої планети. Якщо це станеться, ми станемо свідками першого метеоритного дощу, створеного людиною», — зазначив Пенья-Асенсіо.

Що стосується подальших метеоритів, то найбільші з них, ймовірно, будуть розміром із софтбольний м’яч. Ці більші частинки згорять в атмосфері Землі. Однак, можливо, їм вдасться проскочити крізь тоншу марсіанську атмосферу.

Однак, саме менші частинки, які рухаються з більшою швидкістю, мають шанс досягти земної атмосфери. Але не варто панікувати. У нас є достатньо часу і ресурсів, щоб відстежити уламки і забезпечити нашу безпеку.

Значення місії DART

Важливість впливу DART полягає не лише в потенційних метеоритних дощах або зміні маршрутів космічного сміття. Це також про людський дух допитливості, дослідження та підкорення нових кордонів.

«Наше точне знання місця падіння і властивостей імпактора з погляду розміру, маси і швидкості, а також спостереження за викидом — це те, що дозволило нам оцінити довгострокову долю матеріалу, що залишив систему Дідімоса», — сказав Майкл Куперс.

Очікується, що Hera, названий на честь грецької богині шлюбу, почне дослідження пари астероїдів наприкінці 2026 року. За даними ЄКА, космічний апарат виконає картографування Dimorphos з високою роздільною здатністю, надаючи надзвичайно цінну інформацію для майбутніх місій з відхилення астероїдів і науки.

Джерело матеріала
loader
loader