Державний оператор тилу до кінця року відпрацює і з лютого 2025 року запустить нову модель постачання харчування ЗСУ.
Про це йшлося на заході, який ДОТ разом з міністерством аграрної політики провели стосовно продовольчого забезпечення Збройних Сил України. На Food Supply Forum - так назвали захід - презентували нову модель постачання харчування для ЗСУ на 2025 рік.
У своєму виступі перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький заявив, що українські агровиробники можуть забезпечити до 95% потреб у продовольстві українських Сил оборони.
Про це повідомило Міністерство аграрної політики на своєму сайті.
За його словами, в Стратегії продовольчої безпеки, яка була нещодавно прийнята урядом, закладена можливість забезпечення українською продукцією Сил оборони, в тому числі, під час воєнного стану. Він також наголосив на тому, що продукція для ЗСУ повинна відповідати високим стандартам якості.
«Дуже важливо, щоб продукція, яка споживається нашими захисниками, була якісною і безпечною. Мінагрополітики затверджує принципи перевірки показників безпечності і якості. Також необхідно здійснювати моніторинг продовольства для армії, Щоб ні в кого не було сумнівів у безпечності і якості продукції для ЗСУ», - зазначив Тарас Висоцький.
Як зазначають у самому ДОТ, з лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель.
"Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. Трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів", – зазначив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.
Географія пілотної моделі: Київ, Київська, Вінницька, Житомирська, Черкаська та Кіровоградська області. А це 60 млн комплектів харчування для військових.
Основні зміни у забезпеченні ЗСУ харчуванням стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.
Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу.
За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники. За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності. Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ.
Є і нове. ДОТ застосовуватиме «чорний список» до постачальників та виробників – це новий інструмент недопущення в у майбутньому участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб’єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов’язань.
У Food Supply Forum взяли участь потенційні постачальники харчових продуктів, виробники та дистриб'ютори.