ЄС отримав від союзників інформацію про поставку Іраном балістичних ракет РФ
ЄС отримав від союзників інформацію про поставку Іраном балістичних ракет РФ

ЄС отримав від союзників інформацію про поставку Іраном балістичних ракет РФ

Союзники Євросоюзу поділилися із ним інформацією щодо передачі Іраном балістичних ракет Росії для використання у війні проти України.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив у понеділок речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано, його слова наводить агентство AFP.

Вашингтон вважає, що Іран передав зброю Росії для використання на полі бою в Україні, повідомили минулого тижня американські ЗМІ, посилаючись на анонімні джерела.

"Ми володіємо достовірною інформацією, наданою союзниками, про постачання іранських балістичних ракет до Росії", – заявив Стано.

"Ми вивчаємо це питання разом з нашими країнами-членами, і якщо це підтвердиться, ця поставка означатиме суттєву матеріальну ескалацію підтримки Іраном незаконної агресивної війни Росії проти України", – зауважив речник.

Стано додав, що "одностайна позиція лідерів ЄС завжди була чіткою.

Європейський Союз відреагує швидко і в координації з міжнародними партнерами, в тому числі новими і значними обмежувальними заходами проти Ірану".

Міністерство закордонних справ Ірану заявило, що "рішуче" відкидає звинувачення у причетності до експорту зброї до Росії.

Захід вже кілька місяців застерігає Тегеран від відправки Росії ракет, а ЄС вже неодноразово накладав на Іран санкції за постачання Москві безпілотників для війни в Україні.

У понеділок Кремль не виступив зі спростуванням, коли його запитали конкретно про повідомлення Wall Street Journal про те, що Іран відправив ракети.

6 вересня видання WSJ з посиланням на джерела серед американських та європейських посадовців повідомило, що Іран вже передав Росії балістичні ракети малої дальності.

У Раді нацбезпеки Білого дому заявили, що якщо Іран передав чи передасть Росії балістичні ракети, це буде "драматичною ескалацією" у підтримці Тегераном війни РФ проти України.

У Міністерстві закордонних справ України висловили глибоке занепокоєння повідомленнями преси та закликали Тегеран утриматися від надання Москві будь-якого озброєння.

Джерело матеріала
loader
loader