Розгадка тисячолітньої легенди: знайдено "темні" докази міфу про Мерліна
Розгадка тисячолітньої легенди: знайдено "темні" докази міфу про Мерліна

Розгадка тисячолітньої легенди: знайдено "темні" докази міфу про Мерліна

Нові археологічні знахідки демонструють, що легенда про Мерліна, ймовірно, виникла не випадково.

Археологи знайшли докази правдивості знаменитої шотландської легенди про Мерліна - наставника короля Артура. За переказами Мерлін є повелителем звірів, і може набувати вигляду будь-якої з лісових тварин.

Результати роботи волонтерів під керівництвом GUARD Archaeology показали, що в повідомленнях про смерть Мерліна в Шотландії дійсно може бути частка правди. Геофізичне дослідження виявило, що поблизу ймовірного місця могили Мерліна в селі Друмельзір є археологічний об'єкт, схожий на поховання, пише The National.

Нові розкопки засвідчили, що біля могили Мерліна було розташоване городище, заселене приблизно наприкінці 6-го і на початку 7-го століть нашої ери, саме коли розгорталася знаменита історія міфічної персони.

"З огляду на те, скільки городищ є в цих горах і лісах, майже всі з яких є поселеннями значно більш раннього залізного віку, видається дивовижним збігом, що одне городище, пов'язане з цією місцевою легендою, датується саме тим самим часом, що й ця історія", - розповів генеральний директор GUARD Archaeology Ронан Туліс, який керував проєктом.

Скріншот
/ GUARD Archaeology

Дослідники зазначають, що нові археологічні знахідки демонструють, що легенда, ймовірно, виникла в самому селі Друмельзір, а не була принесена сюди бродячим середньовічним оповідачем, який відвідував різні випадкові місця в околицях.

"Можливо, це виникло як народна пам'ять, яку потрібно було прикрашати впродовж століть, перш ніж поширитися далеко і широко і змінитися майже до повного впізнавання", - кажуть вони.

Підкреслюється, що на відміну від класичного зображення Мерліна як мудрого і шанованого радника короля Артура, місцева легенда малює набагато темнішу картину.

Легенда про Мерліна

Мерлін - відлюдник, що живе в лісі, у кельтських легендах ототожнюється з богом Кернунном, є покровителем лісу, тварин і чарівництва. Він є наставником-ментором майбутнього легендарного короля Британії Артура. Смерть Мерліна пов'язують зі злою чаклункою Морганою, яка зачаровує Мерліна, занурюючи його у вічний сон, вивідавши його таємниці. Згідно з легендою, Мерлін спить десь під пагорбом вічним сном, але ще може прокинутися. За іншою легендою, зла чаклунка Моргана заточила Мерліна в могутній дуб, де він і помер, пише Вікіпедія.

"Про досить жалюгідного хлопця, схильного вимовляти безглузді загадки і дивовижні пророцтва, якого тримає в полоні незрозумілий дрібний тиран забутого королівства, перш ніж померти жахливою смертю, ставши жертвою королівських інтриг", - пояснюють дослідники.

Скріншот
/ GUARD Archaeology

Розкопки також виявили, що десь між кінцем 3-го і кінцем 6-го століть нашої ери над могилами двох осіб виключного елітного статусу був піднятий квадратний курган. Археологи вважають, що ці пам'ятки, очевидно, мали певне значення.

"Ми не повинні забувати, що жителі стародавнього Твіддейла знали історію, яка була в них під ногами, і людей, які були раніше, і саме через місцевий фольклор передавалися історії про їхнє минуле", - додав Туліс.

Раніше повідомлялося про те, що археологи знайшли залишки стародавнього храму. Дослідники, ймовірно, зробили вражаюче відкриття і знайшли залишки храму, де Ісус творив біблійні чудеса, описані в Новому Завіті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що археологи виявили неймовірний артефакт. Меч, відомий як меч дако, мав форму змії і, як вважають, використовувався для захисту мертвих від злих духів.

Більше новин:

Джерело матеріала
loader
loader