Сьогодні SpaceX запустить місію Polaris Dawn у найдальший космічний політ людини з часів Аполлона
Сьогодні SpaceX запустить місію Polaris Dawn у найдальший космічний політ людини з часів Аполлона

Сьогодні SpaceX запустить місію Polaris Dawn у найдальший космічний політ людини з часів Аполлона

SpaceX збирається запустити чотирьох приватних астронавтів на більшу відстань, ніж будь-яка людина з кінця ери Аполлона. Екіпаж буде виконувати місію здійснити перший в історії комерційний вихід у відкритий космос.

Місія Polaris Dawn стартує рано у вівторок (10 вересня) під час чотиригодинного стартового вікна, яке починається о 3:38 ранку за східним часом (07:38 за Гринвічем). Протягом чотиригодинного вікна доступні дві додаткові можливості запуску; один о 5:23 ранку за східним часом (09:23 за Гринвічем), а інший о 7:09 за східним часом (11:09 за Гринвічем). За даними SpaceX, у середу (11 вересня) у той самий час доступні резервні можливості запуску.

«Запуск Falcon 9 для місії Polaris Dawn планується не раніше вівторка, 10 вересня», — написала SpaceX у дописі на X 8 вересня. «Наразі погода на 40% сприятлива для старту, а умови на можливі місця падіння для повернення Дракона на Землю залишаються предметом спостереження».

Polaris Dawn стартує зі стартового комплексу SpaceX-39A в космічному центрі імені Кеннеді NASA — того самого майданчика, який підтримував всі місії Apollo з екіпажем на Місяць. Хоча це правда, кожен із запусків астронавтів SpaceX на сьогодні вилітав з LC-39A, особливо доречно, що члени Polaris Dawn також запускатимуться звідти, оскільки ця місія заведе їх далі, ніж будь-який політ з екіпажем після Аполлона 17. в 1972 році. 

Філантроп-мільярдер Джаред Айзекмен оплачує рахунки за місію, і має намір, щоб вона стала першою з трьох у його «Програмі Polaris». Dawn стане другою космічною місією, яку Ісаакман фінансує, а також його другим особистим запуском на орбіту. Його перший в обох випадках відбувся у 2021 році, із запуском Inspriation4 — першого цілком цивільного космічного польоту. Ці місії та наступні дві, заплановані для програми Polaris, здійснюються з подвійною метою: розширити межі приватного дослідження космосу людиною та зібрати гроші для підтримки дитячої дослідницької лікарні Св. Джуди. Завдяки Inspriation4 Ісаакману та місії вдалося зібрати 250 мільйонів доларів пожертвувань для організації.

Айзекман літатиме як командир місії Polaris Dawn, і до нього приєднаються пілот місії, підполковник ВПС США (USAF) у відставці Скотт «Кідд» Потіт і перші два співробітники SpaceX, які вивели на орбіту, Сара Гілліс і Анна Менон, які обидва працюють провідними інженерами з космічної експлуатації. Гілліс і Менон будуть спеціалістами місії.

Джерело матеріала
loader
loader