Фіцо знову заговорив про "нацистські війська" в Україні: в МЗС жорстко відреагували
Фіцо знову заговорив про "нацистські війська" в Україні: в МЗС жорстко відреагували

Фіцо знову заговорив про "нацистські війська" в Україні: в МЗС жорстко відреагували

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо укотре відзначився цинічною заявою, видавши, що в Україні воюють "нацистські війська", але міжнародна спільнота цього нібито не помічає. У міністерстві закордонних справ України нагадали главі словацього уряду, що українські воїни захищають від російських окупантів не тільки свої домівки, а й усю Європу.

Таке висловлювання Фіцо сказав під час відвідування Музею Голокосту у словацькому місті Середь 9 вересня, передає TASR. Він видав, що з одного боку міжнародна спільнота говорить про злочини, а з іншого – все більше "йде на компроміси, які ображають жертв Голокосту і расового насильства".

"Ми всі говоримо про фашизм, нацизм, і при цьому мовчки терпимо той факт, що по Україні бігають війська, які мають дуже чітке позначення, які пов'язані з рухами, які ми сьогодні вважаємо небезпечними і забороненими. Оскільки це геополітична битва, це нікого не хвилює", – сказав він.

Словацький прем'єр закликав міжнародну спільноту "визнати, що не можна допустити, щоб в Україні воювали війська, які використовують нацистські позначення і які часто так себе поводять".

Речник МЗС Георгій Тихий опублікував відповідь Фіцо, зазначивши, що Україна розчарована його заявою на адресу українських воїнів, яка "йде всупереч існуючому рівню довіри та взаємодії між Україною та Словаччиною".

"Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами "Z" — символом фашистської естетики сучасної Росії. Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті", – написав він.

Тихий додав, що у ХХ столітті мільйони українців чинили збройний спротив у складі різних регулярних армій та рухів опору на боці антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.

Кім того, він нагадав, що нацисти вчинили проти єврейських громад України жахливі звірства, жертвами яких стали близько півтора мільйона українських євреїв.

"Розраховуємо на обʼєднання зусиль Словаччини та всіх наших європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни. Залишаємося налаштованими на подальший конструктивний діалог, який відповідає традиційно теплим і добросусідським відносинам між словацьким і українським народами", – сказано у заяві.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше Фіцо виступив проти членства України в Північноатлантичному альянсі, заявивши, що це може спровокувати глобальний світовий конфлікт. За його словами, вступ Києва до блоку – це "гарантія Третьої світової війни".

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader