Прем’єр Грузії заявив, що влада сама запропонує гранти громадським організаціям та ЗМІ
Прем’єр Грузії заявив, що влада сама запропонує гранти громадським організаціям та ЗМІ

Прем’єр Грузії заявив, що влада сама запропонує гранти громадським організаціям та ЗМІ

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на тлі набрання чинності скандальним законом про "іноагентів" заявив, що держава створить власний фонд для грантового фінансування грузинських громадських організацій та ЗМІ; в опозиції обурилися ініціативою.

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Кобахідзе заявив, що хоче створити державний фонд для грантового фінансування НУО та медіа, який буде наповнюватися з бюджету.

Він подав цю ініціативу як "крок назустріч" громадським організаціям, які буцімто ризикують втратити фінансування міжнародних донорів у разі виконання вимоги закону "Про прозорість іноземного впливу".

"Багатьом НУО деякі іноземні донори погрожували припиненням фінансування, якщо вони зареєструються… На цьому тлі та загалом, виходячи з інтересів країни, ми вирішили створти грантову програму для грузинських неурядових організацій, яка буде повністю фінансуватися з держбюджету коштами грузинських платників податків", – заявив прем’єр.

Кобахідзе сказав, що у найближчі місяці проведуть організаційну підготовку, а перші гранти почнуть видавати з січня 2025 року.

В опозиції обурилися ініціативою.

Лідер політсили "Ахалі" Ніка Гварамія назвав наміри фінансувати НУО з бюджету "абсурдом і підкупом неурядових організацій".

Депутат Роман Горіцидзе з групи "Єврооптимісти" заявив, що у партії влади вочевидь надумали перетворити неурядові організації в "проурядові".

"Це антидержавна ідея, яка знищує один із найважливіших сегментів громадянського суспільства у Грузії.

Вони хочуть підкупити незалежний громадський сектор, щоб не чути критики", – обурився він.

Раніше Кобахідзе звинував у брехні сенатору США, яка розкрила, що він на зустрічі з делегацією просив припинити фінансування усіх громадських організацій, які критично ставляться до уряду "Грузинської мрії".

Багато громадських організацій та ЗМІ заявили, що принципово не збираються виконувати вимогу закону, який поведе країну "російським шляхом".

У реєстр "організацій, що впроваджують інтереси іноземної сили" добровільно зареєструвалися близько 500 організацій.

Переважно йдеться про невеликі організації, що ймовірно пов’язано з тим, що вони не мають ресурсів на сплату штрафів та судову тяганину.

Джерело матеріала
loader
loader