Експерт розповів чому російська ядерна програма провалилася
Експерт розповів чому російська ядерна програма провалилася

Експерт розповів чому російська ядерна програма провалилася

Росія не вперше зазнає невдач у випробуваннях ядерної міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 “Сармат”. Керівник безпекових програм Центру глобалістики “Стратегія XXI” Павло Лакійчук в ефірі Radio NV зазначив, що цей процес можна оцінити за кількістю вибухів. У лютому минулого року “Сармат” зазнав вибуху, але російське Міністерство оборони заявило у вересні 2023 року про його введення в експлуатацію. Лакійчук вважає, що такий поспіх — це спроба продемонструвати світу нову суперзброю і складову путінського ядерного шантажу.

Експерт порівняв можливості Росії та КНДР у розробці аналогічних балістичних ракет. Він підкреслив, що північнокорейські ракети демонструють значно вищу результативність, попри те, що вони виготовлені з тих же компонентів, що й російські. Лакійчук вказав на дві основні причини низької результативності російської ядерної програми: відсутність потужної теоретично-практичної школи та корупційні схеми у вертикалі управління.

Росіяни, за його словами, вважають, що зможуть впоратися своїми силами, проте це помилкове уявлення. “Північна Корея не є ідеальним прикладом, але вона демонструє кращі результати в порівнянні з росіянами. А жадібність, яка пронизує всю вертикаль, впливає на якість продукції”, — зазначив Лакійчук.

Не так давно під час чергових випробувань “Сармат” стався вибух під час заправки на полігоні, в результаті чого залишився великий кратер. Інститут вивчення війни повідомив, що Міноборони РФ 7 жовтня 2023 року відзначило виробництво міжконтинентальної балістичної ракети, що підтверджує попередні заяви Володимира Путіна про “успішні випробування”.

Ситуація навколо “Сармата” демонструє серйозні проблеми в російській ядерній програмі та вказує на те, що країна все ще намагається показати силу на міжнародній арені, незважаючи на свої невдачі.

Джерело матеріала
loader