США відправили понад 300 Bradley на підтримку 47-ї бригади протягом 15 місяців боїв, — Forbes
США відправили понад 300 Bradley на підтримку 47-ї бригади протягом 15 місяців боїв, — Forbes

США відправили понад 300 Bradley на підтримку 47-ї бригади протягом 15 місяців боїв, — Forbes

За словами військового оглядача Девіда Акса, для 47-ї ОМБр ці американські бойові машини піхоти є благословенням і прокляттям одночасно. Українське командування часто залучає підрозділ до боїв на найгарячіших точках фронту.

У червні 2023 року українські сили розпочали довгоочікуваний контрнаступ на півдні країни, в якому активну участь взяла 47-ма механізована бригада. Підрозділ, озброєний ексфінськими Leopard 2R, Leopard 2A6 та американськими M-2 Bradley, пробивався через щільні російські мінні поля. Проте контрнаступ виявився вкрай важким — бригада втратила більшість своїх Leopard 2R, кілька Leopard 2A6 і десятки американських БМП, а також багатьох солдатів. Про це пише військовий оглядач Forbes Девід Акс.

Попри ці втрати, бригада продовжила бойові дії ще протягом року. Лише у вересні цього року підрозділ відійшов з фронту на Донеччині до Павлограда, де почав отримувати підкріплення, ремонтувати техніку та готуватися до нових поставок M-2 Bradley зі США. 47-ма бригада є одним із найкращих підрозділів ЗСУ, і отримання нових M-2 значно зміцнить її боєздатність.

Акс припускає, що невипадково саме у цей період США оголосили про черговий пакет військової допомоги на суму 250 мільйонів доларів, що включає невизначену кількість гусеничних 33-тонних БМП. Ця техніка є важливою для української армії завдяки своїм потужним 25-мм гарматам, протитанковим ракетам TOW і посиленій броні.

БМП Bradley
Фото: 47 окрема механізована бригада

Невідомо, скільки Bradley 1990-х років випуску увійшло до останнього пакету американської допомоги, але це можуть бути десятки одиниць. Адже американці, безумовно, можуть поділитися ними: тисячі надлишкових БМП стоять на озброєнні армії США, зазначає журналіст. Загалом попередні пакети включали близько 300 Bradley.

Після втрати значної кількості техніки під час боїв, 47-ма бригада замінила свої Leopard на американські Abrams та отримала 31 новий танк та шість штурмових бронемашин. Попри втрати, підрозділ продовжує використовувати M-2 Bradley, які демонструють відмінні характеристики в українських умовах. Один із командирів назвав БМП "годинниковим механізмом", підкреслюючи його надійність.

Військовий оглядач зазначає, що для 47-ї бригади Bradley — це і благословення, і прокляття. Це чи не єдиний український підрозділ, про який достеменно відомо, що він має на озброєнні М-2. У повному складі 47-ма ОМБр повинна мати близько 100 Bradley у трьох батальйонах.

Через наявність Bradley, командування часто залучає 47-му бригаду до найгарячіших точок фронту. Після відбиття російського наступу в районі Авдіївки, бригада була знову задіяна в боях поблизу Покровська. Хоча підрозділ зазнав втрат, очікується, що з новими поставками M-2 бойові можливості бригади відновляться.

"Коли росіяни проривають українські лінії, командири в Києві зазвичай запитують, де знаходиться 47-ма механізована бригада", — резюмує автор статті.

Нагадаємо, 6 вересня Пентагон опублікував вміст нового пакета допомоги Україні, до якого увійшли бойові машини піхоти Bradley.

17 серпня 47 ОМБр показала кадри евакуації бійців з лінії зіткнення на Покровському напрямку за допомогою американських БМП.

Джерело матеріала
loader
loader