Україна щороку втрачає $11,2 млрд через заміновані території
Україна щороку втрачає $11,2 млрд через заміновані території

Україна щороку втрачає $11,2 млрд через заміновані території

Збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять $11,2 млрд щорічно. Це еквівалентно 5,6% ВВП України 2021 року.

Найбільші втрати — через скорочення експорту агропродукції та зменшення надходжень місцевих податків, йдеться в дослідженні Tony Blair Institute, проведеному спільно із Міністерством економіки України.

Так, понад 20% регіонального ВВП через заміновані території втратили Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області. Загалом місцева влада недоотримує понад $1,1 млрд місцевих податків.

Як зазначила перший віцепрем'єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко, для пришвидшення процесу розмінування земель уряд запустив програму компенсацій для фермерів.

«Зараз у системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати, — понад 3700 га. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно будуть завершені й підписані перші договори з операторами протимінної діяльності», — сказала Юлія Свириденко.

За даними Мінекономіки, понад 200 тис. га  родючих земель сапери обстежили, очистили від мін та передали аграріям з початку року. З них понад 20 тис. га сільгоспвиробники отримали в серпні. Всього оператори протимінної діяльності обстежили з початку року понад 224 тис. га, з яких у серпні — майже 23,4 тис. га.

Найбільше земель обстежено:

  • Херсонська область: 17,6 тис. га в серпні, 184,5 тис. га — з початку року;
  • Харківська область: 2,4 тис. га в серпні, 17,5 тис. га — з початку року;
  • Миколаївська область: 1,1 тис. га в серпні, 12,1 тис. га — з початку року.
Джерело матеріала
loader
loader