Чи відключатимуть електроенергію 12 вересня: заява "Укренерго"
Чи відключатимуть електроенергію 12 вересня: заява "Укренерго"

Чи відключатимуть електроенергію 12 вересня: заява "Укренерго"

В Україні відключатиелектроенергію 12 вересня не планують. Однак енергетики вчергове звернулись до українців та попросили скоротити споживання під час вечірнього піку. 

Про це йдеться в повідомленні "Укренерго". "Завтра, 12 вересня, застосування заходів обмеження не прогнозується. Будь ласка, споживайте електроенергію ощадливо. Не вмикайте одночасно кілька потужних електроприладів з 18:00 до 22:00", – йдеться в оголошенні. 

Відключення майже точно повернуться взимку

Згідно прогнозами експертів тривалість відключень електроенергії взимку становитиме 12 годин (оптимістичний сценарій). В гіршому з варіантів без електроенергії доведеться проводити до 20 годин на добу. Про це йдеться в повідомленні Центра протидії дезінформації при РНБО України.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук залежно від розвитку подій прогнозує декілька сценаріїв ситуації в енергетиці в осінньо-зимовий період. За оптимістичним прогнозом, якщо на стабільній основі працюватимуть 8–9 енергоблоків АЕС, а зима буде помірною, без сильних морозів, планується відновлення близько 3 ГВт (3000 мегават) із 6 ГВт пошкодженої потужності. За такого розвитку подій можливі відключення електроенергії тривалістю до 12 годин на добу.

Більш песимістичний сценарій передбачає, що вдасться відновити лише близько 2000 мегават потужності, а кількість робочих блоків АЕС буде 6–7 і при цьому зима буде холодною. Тоді система опиниться в кризовій ситуації. За найгіршим сценарієм, якщо РФ продовжить атакувати українську енергетику, то цієї зими українці можуть проводити до 20 годин на добу без світла та опалення.

Як повідомляв OBOZ.UA,в "Укренерго" повідомляли: повністю відмовитися від відключень електроенергії Україні вдасться нескоро.

Режиміввідключення світла всього два: аварійний та плановий. Наприклад, графіки погодинних відключень запроваджуються заздалегідь і з попередженням.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader