Іспанія через Україну заблокувала угорську спробу купити виробника поїздів: яка причина
Іспанія через Україну заблокувала угорську спробу купити виробника поїздів: яка причина

Іспанія через Україну заблокувала угорську спробу купити виробника поїздів: яка причина

Іспанія наклала вето на угорську спробу купити виробника поїздів Talgo через побоювання, що ця технологія може бути корисною для відновлення залізничної інфраструктури України. Вето пояснюється тісними відносинами уряду Орбана з Росією, що викликає занепокоєння щодо безпеки ЄС та України.

Про це пише Financial Times. Згідно з повідомленням іспанського уряду, однією з головних причин блокування угоди є те, що технології Talgo можуть сприяти відновленню залізничного сполучення України з ЄС, що є важливою частиною післявоєнної реконструкції країни.

Іспанська компанія має технологію автоматичної зміни ширини колії, яка дозволяє поїздам безперешкодно рухатися між українськими залізничними коліями (ширина 1520 мм) та європейськими (стандарт 1435 мм). Це може вирішити проблему різної ширини колій, що є значною перешкодою для інтеграції української інфраструктури до європейської.

Представник іспанського уряду зазначив, що залізничне сполучення є ключовим для України, особливо в умовах війни, коли залізниці стали основним засобом логістики. Talgo може відіграти важливу роль у відновленні та модернізації цієї інфраструктури, що додатково підвищує стратегічну значущість рішення про блокування угоди.

Іспанія також засекретила документи, що пояснюють причини вето, посилаючись на "громадську безпеку та порядок", однак відомо, що значну роль у цьому рішенні зіграли відносини уряду Орбана з Росією. Віктор Орбан є одним із найближчих союзників Кремля серед європейських лідерів, що викликало серйозні побоювання з боку Мадрида щодо передачі передових технологій до рук країни, яка може мати сумнівні геополітичні пріоритети.

Купівля Talgo угорським консорціумом, підтриманим державними інвестиціями Угорщини, могла б відкрити доступ до стратегічних технологій і підвищити залежність європейської інфраструктури від країни з близькими зв'язками з Росією. Це, в свою чергу, створює загрозу для безпеки України та стабільності її економічних зв'язків з ЄС.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Угорщині заявили, що досягли домовленості, яка забезпечить безперервне постачання російської нафти трубопроводом, що проходить через Україну. Постачання нафти взяла на себе угорська енергетична компанія Mol Nyrt.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader