Італія: Західні Балкани можуть розвернутись у бік Росії чи Китаю через політику ЄС
Італія: Західні Балкани можуть розвернутись у бік Росії чи Китаю через політику ЄС

Італія: Західні Балкани можуть розвернутись у бік Росії чи Китаю через політику ЄС

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні висловив рішучу підтримку заявкам країн Західних Балкан на вступ до Європейського Союзу, зазначивши, що в іншому випадку регіон може розвернутися в бік Росії або Китаю.

Під час візиту до Північної Македонії Таяні сказав, що ЄС повинен "простягнути руку допомоги тим народам, які хочуть бути з нами, європейцями".

"Якщо ми цього не зробимо, знайдеться хтось інший, хто захоче нас замінити, я маю на увазі Росію, Китай та інші частини світу, я маю на увазі Туреччину", – зауважив Таяні.

Міністр сказав, що Італія "працює і буде працювати над тим, щоб Північна Македонія якнайшвидше стала ефективним членом Європейського Союзу".

Північна Македонія і сусідня Албанія є кандидатами на вступ до ЄС з 2005 року. Вони розпочали переговори про членство з Євросоюзом у 2022 році, і цей процес, як очікується, займе роки. Інші західнобалканські країни, які прагнуть приєднатися до ЄС, – Сербія, Чорногорія, Боснія і Косово.

Суперечки з сусідніми членами ЄС затримують переговори про вступ Північної Македонії. Десятирічна суперечка з Грецією щодо використання назви Македонія та античної спадщини регіону була подолана у 2018 році.

Але виникла нова суперечка з Болгарією, також зосереджена на балканській історії, мові та культурі.

Під тиском Болгарії ЄС закликав Північну Македонію змінити свою конституцію, включивши в неї згадку про існування етнічної болгарської меншини, щоб процес вступу до ЄС продовжився. В обмін на це Болгарія зняла б свої заперечення проти вступу Північної Македонії.

Попередній лівоцентристський уряд у Скоп'є погодився на конституційні зміни, але не зміг забезпечити необхідну більшість у парламенті. Новий консервативний уряд Північної Македонії рішуче виступає проти запропонованих змін і робить все можливе, щоб затримати їх.

Джерело: Європейська правда

Теги за темою
Італія
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader