Хакери з Чернігова вкрали з банківських карток понад мільйон: хто постраждав
Хакери з Чернігова вкрали з банківських карток понад мільйон: хто постраждав

Хакери з Чернігова вкрали з банківських карток понад мільйон: хто постраждав

Хакерське угруповання з Чернігова ошукало громадян США на понад 1,2 млн грн. Зловмисники прикріплювали шкідливі програми до посилань про оновлення компʼютерного забезпечення, які були у відкритому онлайн-доступі. Потерпілі переходили за цими посиланнями і таким чином надавали злочинцям доступ до реквізитів банківських карток, збережених з метою придбання товарів на онлайн-платформах.

Про це повідомили у Нацполіції. Там зазначили: хакери отримали несанкціонований контроль над мережею комп'ютерів близько тисячі громадян США.

"Використовуючи їхні облікові запис на американських торгових платформах, правопорушники купували коштовну техніку та розраховувались картками потерпілих. Своїми діями вони встигли завдати їм збитків на суму понад 1,2 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Хакерская группировка из Чернигова обманула граждан США более чем на 1,2 млн грн

При цьому наголошується: злочинцями виявились два мешканці Чернігова. За адресами їхнього проживання та роботи проведено санкціоновані обшуки, в ході яких вилучено комп'ютерну техніку та мобільні телефони на місці злочину.

"Слідчі Нацполіції оголосили обом фігурантам про підозру за вчинене під час воєнного стану несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих) систем за попередньою змовою групою осіб, що призвело до витоку інформації та збуту шкідливих програмних засобів. Фігурантам загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі", – розповіли у Нацполіції.

Шахраї виманили в українця майже 30 тис. грн

Інші ж інтернет-шахраї виманили в українця майже 30 тис. грн. Для цього вони під виглядом працівника банку зателефонували йому та повідомили про необхідність пройти верифікацію. Чоловік повірив незнайомцям і повідомив їм реквізити своєї банківської картки.

"Шахраї за лічені хвилини встигли зняти гроші – майже 30 тис. грн. За цим фактом порушено кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство)", – повідомили у ГУ Нацполіції в Івано-Франківській області.

Як повідомляв OBOZ.UA, ще одні шахраї погрозами виманили у бізнесмена 10 млн грн у криптовалюті. Діяли вони від імені нібито правоохоронців, а за гроші пообіцяли "залагодити" ситуацію з вигаданою кримінальною справою нібито про держзраду.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader