Жодних котлет та відбивних: в Україні різко зросте в ціні дуже важливий продукт
Жодних котлет та відбивних: в Україні різко зросте в ціні дуже важливий продукт

Жодних котлет та відбивних: в Україні різко зросте в ціні дуже важливий продукт

Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які під час походу в магазин чи на ринок уважно стежать за змінами цінників на головні продукти харчування, є одразу кілька важливих новин.

Так, уже цієї осені очікується підвищення цін на м'ясну продукцію до 3% через зростання вартості кормів та вплив аномальної погоди.

Про це розповіла вчена Інститут аграрної економіки Наталія Копитець у коментарі для одного з українських телеканалів.

Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube
Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube

За її словами, основним фактором, який впливатиме на подорожчання м'ясних продуктів восени, стане вартість кормів. Зокрема, близько 70% собівартості м'ясної продукції посідає корми, основу яких становлять зернові культури. Відповідно стан врожаю зернових безпосередньо впливає на ціну м'яса.

"Урожай зернових цього року може виявитися меншим через аномально високу температуру влітку, що може призвести до скорочення запасів кормів і підвищення їхньої вартості. Водночас систематичні відключення електроенергії через руйнування енергетичної інфраструктури також ускладнюють виробничі процеси в галузі тваринництва, що збільшує собівартість м'ясних продуктів", - каже вона.

За даними Державної служби статистики України, станом на серпень 2024 року середні споживчі ціни на основні види м'яса вже зазнали значних коливань порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Наприклад, яловичина зросла в ціні на 20% і досягла позначки 270,01 гривні за кілограм.

Ціни на м'ясо, фото: focus
Ціни на м'ясо, фото: focus

Ціни на куряче філе також зросли на 3,3% і тепер цей продукт коштує 158,62 гривні за кілограм. Проте ціна на курячу тушку, навпаки, зменшилася на 4% і становить 86,8 гривні за кілограм. Щодо свинини, ціни на неї також дещо знизилися – на 10,2%, до 177,47 гривні за кілограм.

Цікаво, що сало, традиційний український продукт, зазнало незначного зниження вартості – лише на 0,8%, і тепер його середня ціна становить 160,10 гривні за кілограм.

Вчені прогнозують, що у вересні 2024 року середні споживчі ціни на яловичину, свинину та курятину можуть зрости до 3%.

Раніше повідомлялося, 110 грн за кілограм: популярний овоч б'є всі цінові рекорди — що далі.

Також, можливий блекають у мегаполісах: чим запастися, щоб пережити багато годин без електрики.

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader