Живіть довше – типи жирів у раціоні
Живіть довше – типи жирів у раціоні

Живіть довше – типи жирів у раціоні

Вчені з'ясували, що тривалість життя залежить від різновиду жирів, які ми вживаємо. В одному з нових досліджень за участю 600 тис. людей, яке тривало близько двадцяти років, дослідники дійшли висновку, що при споживанні переважно рослинних жирів смертність знижується.

Дослідження також показало, що тваринний жир пов'язаний із підвищеним ризиком смерті. Чи можна з упевненістю стверджувати, що включення до раціону виключно рослинних жирів – запорука здоров'я та довголіття? Автори дослідження впевнені, що це так. Інші ж дослідники акцентують увагу на хімічний склад жиру, незалежно від його походження. 

Якість жирних кислот важливіша за походження? 

Автори нового дослідження з Національного центру клінічних досліджень метаболічних захворювань у Китаї на основі цих даних дійшли висновку, що споживання рослинного жиру замість тваринного може бути корисним для здоров'я та покращити виживання. Однак, здається, все не так просто. 

"Ми вже на крок попереду публікації; ми більше не лише розрізняємо тваринний і рослинний жир, але, перш за все, беремо до уваги склад", – пояснює професор, завідувач кафедри біохімії та фізіології харчування Інституту дієтології Йенського університету, Стефан Лорковськи.

Автор нового дослідження професор Бін Чжао та його колеги вивчили вплив різних джерел рослинних і тваринних жирів: зернових, горіхів, бобових, рослинних олій, а також червоного та білого м'яса, молочних продуктів, яєць та риби. 

Однак, за словами Лорковського, не враховувався склад жирних кислот, які містяться в ньому: "Але тут відіграє роль, які молочні продукти, які рослинні олії і яку рибу ви споживаєте", – підкреслює Лорковськи.

Рослинний жир продовжує життя: результати дослідження

Дані, проаналізовані у китайському дослідженні, були отримані з проспективного когортного дослідження, яке проводилось у США з 1995 до 2019 року. Спочатку понад 400 тис. учасників віком 61 років один раз заповнили анкети харчування. 

Потім їх спостерігали протягом 24 років щодо смертності від усіх причин та серцево-судинної смертності. За цей період померло близько 185 тис. учасників дослідження, з них 58 526 – від серцево-судинних захворювань. 

Згідно з анкетами харчування, заповненими в 1995 році, учасники дослідження, які споживали найбільше рослинних жирів, мали менший ризик смерті, ніж ті, хто споживав найменше рослинних жирів. Загальний ризик смертності був на 9% нижчим, а ризик серцево-судинної смертності - на 14%. 

Тваринний жир пов'язаний із підвищеною смертністю

Навпаки, більш високе споживання тваринних жирів з молочних продуктів та яєць було пов'язано як з вищим ризиком смертності від усіх причин, так і з вищим ризиком серцево-судинної смертності. 

Тенденція до зниження загального ризику смертності та смертності від серцево-судинних захворювань спостерігалася й відносно риб'ячого жиру. "Той факт, що в споживанні риби можна побачити тільки одну тенденцію, може бути пов'язано з тим, що в дослідженні було набагато більше м'ясоїдів, ніж тих, хто віддає перевагу рибі", – зазначає Лорковськи.

На думку експерта, значущість дослідження також обмежує ще один дисбаланс: дві групи – ті, хто споживав переважно рослинні жири, і ті, хто переважно споживав тваринні жири, – значно відрізнялися на початку дослідження. 

Серед учасників, які їли більше рослинних жирів, було більше діабетиків, людей із вищим індексом маси тіла, і вони більше вживали алкоголь. Однак вони їли більше клітковини, фруктів та овочів і були фізично активнішими. 

"Можливо, вони намагалися вести більш здоровий спосіб життя, тому що були більш хворими", – підозрює Лорковський.

Чому склад жиру важливий?

Чжао та його команда скоригували результати з урахуванням низки потенційних спотворюючих факторів: віку, статі, ІМТ, етнічної приналежності, куріння, фізичної активності, освіти, сімейного стану, діабету, стану здоров'я тощо. 

Ці результати дозволили отримати уявлення про дієтичні рекомендації, які можуть допомогти покращити здоров'я: 

"Якщо 5% споживання енергії з тваринних жирів було замінено на 5% споживання енергії з рослинних жирів, загальний ризик смертності знижувався на 4-24%, а ризик серцево-судинної смертності - на 5-30%", - пишуть автори дослідження. 

Однак Лорковський підкреслює, що тваринний жир не слід замінювати рослинним: "Тварини також включають рибу, яка містить важливі довголанцюгові жирні кислоти омега-3"

А пальмовий та кокосовий жири мають рослинне походження, але містять шкідливі для здоров'я довголанцюгові насичені жирні кислоти. А коли справа доходить до рослинних олій, також має значення, чи використовуєте ви олію зародків кукурудзи чи олію, багату жирними кислотами омега-6, чи лляну чи рапсову олію, багату жирними кислотами омега-3, - зазначає професор.

Експерт рекомендує дієту, збагачену ненасиченими жирами омега-3 та омега-6, складними вуглеводами, клітковиною та рослинним білком. На думку Лорковськи, це краще, ніж забагато жиру тваринного походження. Проте двадцятилітнє дослідження китайських учених все ж таки довело користь рослинних жирів у порівнянні з тваринними. 

Джерело матеріала
loader
loader