"Це якесь футуристичне бачення": командир підрозділу TERRA розповів, чи замінять дрони людей на війні
"Це якесь футуристичне бачення": командир підрозділу TERRA розповів, чи замінять дрони людей на війні

"Це якесь футуристичне бачення": командир підрозділу TERRA розповів, чи замінять дрони людей на війні

Безпілотні апарати у майбутньому навряд зможуть замінити у військових діях людей. Піхоту ніщо не зможе замінити, але БПЛА здатні значно полегшити завдання піхотинців і уже ефективно допомагають воїнам на передовій.

Про це в інтерв'ю OBOZ.UA сказав командир підрозділу TERRA Микола Волохов із позивним "Абдула". За його словами, рятувати піхоту допомагає саме безпілотна компонента – фактор стресу і ризику для життя людини одразу можна виключити.

"Ми суттєво можемо знизити тягар, який лежить на їхніх (піхотинців. – Ред.) плечах, врятувавши їхнє життя і здоров'я, застосуванням безпілотних технологій. Тут ключова фраза, саме безпілотні, тобто без участі людини. Ми виключаємо фактор стресу і фактор ризику людського життя тим, що ця технологія безпілотна. Уявіть, якби в кожному кораблі ГУР чи СБУ, який врізається в російський корабель, сиділа б людина...", – сказав Волохов.

Військовий зазначив, що, якщо говорити про футуристичне бачення, то дрони мають мінімізувати участь людини в ризиках, у прямому боєзіткненні або зробити хоча б так, щоб  штурмовик або розвідник був максимально убезпечений безпілотними технологіями.

"Щоб за ріг заглядав дрон, щоб розмінування проводив дрон, щоб розвідку проводив дрон, щоб ті роботи, які ми можемо перекласти на безпілотну технологію, ми переклали на неї. Найдорожчий військовий ресурс – це підготовлені люди, навіть якщо говорити про економічний складник, не кажучи вже про гуманну позицію. Підготувати та спорядити піхотинця – це шалені гроші. До того ж він накопичує досвід, який є безцінним, а зберігаючи його, ми зберігаємо ланцюг досвіду в армії", – вважає він.

Волохов додав, що БПЛА – це дійсно погляд у майбутнє і переоцінити важливість безпілотних систем у цій війні важко, але про те, щоб вони могли замінити піхоту, не йдеться.

"Тому так, ми не перебільшуємо значення дронів, це погляд у майбутнє, але безпілотники не замінять піхоти. Поки що про це в жодному разі не йдеться. Вони мають максимально рятувати, але якщо ми говоримо про футуризм – так", – додав командир підрозділу TERRA.

Джерело матеріала
loader
loader