PROMETEY скорочує персонал і закриває три елеватори
PROMETEY скорочує персонал і закриває три елеватори

PROMETEY скорочує персонал і закриває три елеватори

Агрохолдинг PROMETEY («Прометей») зіткнувся з фінансовими труднощами і тепер змушений скорочувати штат.

Про це говориться у повідомленні компанії

Зазначається, що керівництво компанії ухвалило рішення про закриття трьох із 28 елеваторів.

Як розповіла керівник департаменту розвитку бізнеса PROMETEY Олена Зинов’єва, два роки компанія працювала завдяки ресурсам, які мала з довоєнного періоду. Однак холдинг, який десятки років злагоджено працював, зараз на межі закриття. 

«Проблеми почалися з початком повномасштабного вторгнення. Ми втратили 7 елеваторів, 2 тис. га землі опинилися в окупації. Звісно, бізнес сильно постраждав. Ми розуміємо, що так, як було, вже не буде. Але робили і робимо все можливе для того, щоб налагодити роботу компанії», — додала Олена Зинов’єва.

Попри кризову ситуацію в країні, PROMETEY продовжував інвестувати у розвиток. Тільки за останні два роки компанія придбала елеватор у Дніпропетровській області, парк з 39 вантажівок MAN і DAF із причепами та 54 вагони-хопери бункерного типу для перевезення зерна. Всього інвестицій на більш як 267 млн грн.

«Коли морські порти закрили, а треба було вивозити власне збіжжя на експорт, купівля залізничних вагонів та вантажівок була привабливою інвестицією. До того ж тоді були високі тарифи на перевезення. За нашими розрахунками, ми без проблем мали виплачувати лізинг і ще й заробляти на оренді залізничних вагонів та вантажівок. Після відкриття портів ситуація різко змінилась. Елеватор на Дніпропетровщині ми придбали тоді за хорошою ціною. До того ж влітку 2022-го року його розташування було вигідним, однак зараз ми його закриваємо», — пояснює керівник департаменту корпоративних фінансів Ірина Івченко.

Водночас у компанії зауважили, що підтримка державою агросектору тривала тільки на початку повномасштабного вторгнення. З часом банківські кредитні програми почали скорочувати, інвестували у сільськогосподарську галузь все менше.

Крім того, суттєвий тиск на бізнес чинить податкова служба. Блокування податкових накладних, неповернення ПДВ та необґрунтовані штрафи стали буденністю для компаній агрохолдингу PROMETEY. Зараз два підприємства холдингу вимушені відстоювати свої права в судах. 

«Податкові органи не враховують продукцію, що залишилась з минулого року, і вважають, що всі обсяги вирощені тільки цього року. Це помилковий підхід, який створює для нас великі проблеми», — пояснила головний бухгалтер Тетяна Авдієнко.

Водночас спекотне літо знищило надії на високий цьогорічний врожай. За словами головного агронома компанії Іллі Троїцького, врожай багатьох культур через посуху постраждав. Хоча пшеницю вдалося зібрати за сприятливих погодних умов, урожай сої, сочевиці та соняшнику, який займав близько 7 тис. га, був украй низьким.

«40-градусна спека просто спалила наші посіви, і ми нічого не могли з цим зробити», — зазначив він.

«Незважаючи на складні умови, агрохолдинг PROMETEY продовжує боротьбу за своє виживання. Проте якщо ситуація найближчим часом не зміниться, доведеться ухвалювати радикальні рішення для збереження бізнесу», — підсумували в компанії.

Джерело матеріала
loader
loader