Такого не було 7 років: ціна на улюблений продукт українців б'є рекорди
Такого не було 7 років: ціна на улюблений продукт українців б'є рекорди

Такого не було 7 років: ціна на улюблений продукт українців б'є рекорди

Порівняно з 2023 роком ціна огірків українського виробництва зросла вдвічі. Загалом ціни на огірки сягнули найвищих показників за останні сім років​.

Про це повідомила керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові Тетяна Попович. За її словами, середня закупівельна вартість огірків на ринку становить 47,5 грн/кг.

"Зростання цін на огірки в Україні, яке спостерігається в останні місяці, частково пов'язане з переходом на тепличні овочі. Пропозиція огірків з відкритого ґрунту зменшується, що змушує ринок покладатися на тепличні комбінати, де також виникають проблеми через зниження температури. Це призвело до підвищення цін на тепличні огірки на 34% порівняно з попереднім тижнем, причому теперішні ціни на них досягли найвищих показників за останні сім років​", – каже Попович.

Вона наголосила, що вартість огірків на початку осені зросла вдвічі порівняно з минулорічною. Попович прогнозує, що ціни зростатимуть через дефіцит ґрунтових огірків і залежність від тепличних умов.

Ціни на огірки в супермаркетах

Тим часом роздрібні ціни у торговельних мережах тримаються у верхній межі заявленої виробниками вартості. Згідно з даними "Мінфіну", середня вартість огірків, залежно від сорту, така:

  • довгоплідні – 84,99 грн/кг;
  • гладкі – 81,80 грн/кг;
  • колючі – 72,00 грн/кг.

Загалом тенденція на зростання вартості огірків спостерігається з липня 2024 року. У найбільших мережах супермаркетів ціни на огірки такі:

  • NOVUS – 72,99 грн/кг;
  • "Сільпо" – 80,50 грн/кг;
Вартість огірків у "Сільпо"
  • "Еко-маркет" – 59,90 грн/кг;
  • АТБ – 69,89 грн/кг;
Вартість огірків в АТБ
  • "Фора" – 69,90 грн/кг;
  • Varus – 82,90 грн/кг.
Ціни на огірки у "Варусі"

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, ціни на яблука у 2024 році в Україні коливаються через аномальні погодні умови та проблеми з логістикою через війну. Деякі сорти вже значно подорожчали порівняно з минулим роком, наразі сорт Айдаред коштує 16,5 грн/кг, Чемпіон – 18,5 грн/кг, Ренет Симиренка – 17,5 грн/кг, а Чорний принц – 21 грн/кг.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader