У Міноборони Польщі підтвердили зобовʼязання Варшави щодо участі у чеській ініціативі
У Міноборони Польщі підтвердили зобовʼязання Варшави щодо участі у чеській ініціативі

У Міноборони Польщі підтвердили зобовʼязання Варшави щодо участі у чеській ініціативі

Польща бере участь у чеській ініціативі з постачання боєприпасів для ЗСУ, польське Державне агентство стратегічних резервів (RARS) перебуває з цього приводу у постійному контакті з відповідним чеським урядовим агентством (AMOS).

Про це йдеться у відповіді Міністерства національної оборони Польщі на інформаційний запит Укрінформу.

«Польська сторона навесні цього року заявила, що приєднається до пропозиції Чехії щодо спільної заупівлі боєприпасів для потреб українських військ. Після заяв прем’єр-міністра та міністра закордонних справ з весни цього року на урядовому рівні розпочато роботу щодо визначення розміру фінансового внеску та умов реалізації проєкту за погодженням із чеською стороною. Інституцією, на яку покладено виконання цих завдань, є Державне агентство стратегічних резервів», – повідомили агентству в Міноборони Польщі.

Там також додали, що за наявною у них інформацією, RARS веде діалог з чеським урядовим агентством AMOS і проводить необхідні консультації з цього приводу.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час спільної з українським колегою Андрієм Сибігою пресконференції у Києві у минулу пʼятницю заявив, що Польща виділить 100 млн євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для української армії – половину цього року і решту в наступному.

Він додав, що цьогорічний транш Варшави затримується, оскільки попередній голова RARS затриманий у Лондоні за міжнародним ордером Польщі про арешт. В РП йому інкримінують скоєння корупційних злочинів. Утім Сікорський запевнив, що цю проблему буде вирішено, і переказ коштів відбудеться ще цього року.

У січні на зустрічі глав держав і урядів Євросоюзу прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала представив ініціативу із закупівлі за кошти ЄС боєприпасів у світі з метою їх передачі Україні. В лютому публічно про неї оголосив на полях Мюнхенської безпекової конференції президент ЧР Петр Павел.

Цю ініціативу підтримала низка держав. Зокрема, 15 країн ЄС та НАТО внесли в її фонд понад 1,6 млрд євро.

Польське видання Gazeta Wyborcza нещодавно написало, що Польща, попри приєднання до ініціативи, ще не виділила на неї коштів.

Теги за темою
Україна Польша Зброя Чехія
Джерело матеріала
loader
loader