Україна вироблятиме власне ядерне паливо: названо термін запуску виробництва
Україна вироблятиме власне ядерне паливо: названо термін запуску виробництва

Україна вироблятиме власне ядерне паливо: названо термін запуску виробництва

Україна розпочне виробляти власне ядерне паливо за технологією американської компанії Westinghouse у 2026 році. Використовувати його мають намір лише на вітчизняних атомних електростанціях.

Про це повідомили в "Енергоатомі". Там зазначили:

  • це буде ліцензійне паливо;
  • йдеться про лінію, на якій збиратиметься паливна касета.

"З цієї лінії виходитиме готове українське паливо. Воно матиме зокрема й елементи, які поставлятимуться від наших партнерів", – йдеться у повідомленні.

В "Енергоатомі" пояснили: річ насамперед у тім, що Україна не може самостійно збагачувати уран. Адже хоча власний видобуток цього ресурсу країна й має, "низка процесів, які він проходить для того, щоб стати ядерним паливом, насьогодні не реалізована".

"Повний ядерний цикл – це питання майбутнього. Це буде ліцензійне паливо, за умовою Westinghouse воно вироблятиметься тільки для українських АЕС. Ще йдуть переговори щодо етапів цього процесу. Основні домовленості досягнуті", – розповіли в компанії.

Водночас, зазначили там, Україна вже виготовляє окремі компоненти палива, які "ліцензуються Westinghouse". Зокрема:

  • "технологія відповідає їхнім вимогам";
  • якість вироблених компонентів "достатньо у тому, щоб із цих елементів виробляти паливо".

В Україні збудують нову атомну електростанцію

Тим часом, в Україні планується збудувати п'яту атомну електростанцію. Для цього "Енергоатому" виділили землю на Черкащині – поблизу містечка Орбіта у Черкаському районі. Нова атомна станція матиме чотири енергоблоки, які будуть побудовані за технологією AP1000.

У реалізації цього проєкту вже зробили перший крок. Під час засідання позачергової 51-ї сесії депутати Чигиринської міської ради ухвалили рішення щодо:

  • надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування "Енергоатому";
  • передачу земельних ділянок загальною площею 38,1493 га в постійне користування НАЕК.

Як повідомляв OBOZ.UA, Хмельницька атомна електростанція стане найбільшою у Європі. Кабінет міністрів уже затвердив законопроєкт, який передбачає розміщення, проєктування та добудову двох нових енергоблоків на ХАЕС. В уряді стверджують, що це важливий крок для забезпечення енергетичної безпеки країни та розвитку її енергетичного сектору.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader