Кремль заробив мільярди доларів на краденому українському зерні: WSJ розкрив схеми крадіжок врожаю
Кремль заробив мільярди доларів на краденому українському зерні: WSJ розкрив схеми крадіжок врожаю

Кремль заробив мільярди доларів на краденому українському зерні: WSJ розкрив схеми крадіжок врожаю

Росія та її партнери продали викрадене з окупованих територій України зерно на суму майже мільярд доларів, використовуючи мережу фірм і суден для нелегального експорту. Ці доходи допомагають Росії пом'якшити вплив санкцій і фінансувати війну проти України.

Про це пише The Wall Street Journal. Окупанти використовують кілька методів для отримання цього зерна, зокрема примусове вилучення врожаїв або скуповування їх за мінімальними цінами у місцевих фермерів.

В основному, експортування відбувається за допомогою малих суден або через сухопутні шляхи. Зокрема, в першій половині 2024 року з Маріуполя відправили 15 кораблів із понад 80 тисячами тонн пшениці до Туреччини, попри офіційну заборону турецької влади на ввезення зерна з окупованих українських терміналів.

Одним із ключових гравців цієї нелегальної торгівлі є кримський бізнесмен на ім'я Ганага, який через свою компаніюAgro-Fregat LLC співпрацює з країнами, такими як Сирія, Ізраїль та Об'єднані Арабські Емірати. Цей "бізнес" також підтримує інші фірми, пов'язані з російським вторгненням, і навіть компанії, пов'язані з Революційною гвардією Ірану. Іран, зокрема, активно закуповує ячмінь з Криму за цінами, зниженими на 34% від ринкових. Водночас такі країни, як Єгипет, Ізраїль та Ліван, припинили купувати це зерно після того, як стало відомо про його походження.

Росія використовує складну мережу компаній для транспортування та продажу краденого зерна. Наприклад, три великі судна, що експортують зерно, належать російській державній Об'єднаній суднобудівній корпорації, яка також виготовляє військові кораблі, задіяні в обстрілах України. Окрім того, компанії, що займаються продажем зерна з окупованих територій, відкрито підтримують російську військову агресію. Наприклад, одна з таких фірм, що діє в Запорізькій області, пожертвувала понад 100 тисяч доларів одному з російських батальйонів.

У той же час українські органи влади проводять розслідування щодо іноземних суден, які можуть бути замішані у транспортуванні краденого зерна. Зокрема, український прокурор Ігор Поночовний слідкує за турецьким судном Usko MFU, яке, ймовірно, перевозило вкрадене зерно з Криму. У листопаді 2023 року це судно вивезло до Туреччини понад 2000 тонн соняшникового насіння та пшениці, вартість яких оцінюється у півмільйона доларів. Після цього судно затримали українські прикордонники.

Загальна вартість викраденого росіянами зерна може сягати понад 6 мільярдів доларів, за даними українських джерел. Це викликає серйозне занепокоєння щодо міжнародної торгівлі і закликає до більш активної співпраці країн для блокування цих нелегальних поставок.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Росія почала продавати зерно з окупованих агресором територій півдня України у Венесуелу. Перший вантаж вкраденої мелітопольської пшениці доставлять судном "Єнісей".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader